marți, 30 iunie 2009

A fost taiat un brad batran....

De fapt nu a fost taiat un brad, ca din astia sunt putini pe faleza, ci mai multi copaci batrani si scorburosi, in majoritate salcii si plopi. Am luat un pic modificat titlul din ultima poezie a lui Nicolae Iorga, dar in esenta mesajul este acelasi: ne debarasam fara delicatete de lucrurile vechi care nu ni se mai par importante, fara sa ne gandim ca poate sunt importante pentru altii.
Am scris despre acesti copaci pentru ca vom fi mai saraci de acum incolo fara ei. In urma cu mai multi ani am publicat pe animale.ro fotografia unor pui de bufnita care isi aveau cuibul intr-o scorbura dintr-o salcie batrana de pe faleza. A fost fascinant sa vad iarna dupa iarna, seara dupa seara, jocul nuptial al bufnitelor de pe faleza. Apoi vara, la ora la care apunea soarele, auzeam chemarea puilor de bufnita din desisuri, ca un vaiet prelung si repetat. Anul asta n-am mai auzit nimic, doar din cand in cand cate o cucuvea. Copacul in care se afla scorbura cu bufnite a fost taiat in primavara, tocmai cand pasarile cloceau si nu numai ca nu mai sunt pui de bufnite, dar au plecat aiurea si adultii, lasandu-ne mai saraci. Pentru mentinerea unui echilibru in fauna falezei este necesara si pastrarea unor locuri de cuibarit pentru pasari, dar se pare ca pe nimeni nu intereseaza asta. In urma cu mai multi ani, pe vremea cand la "Trandafirul" se tinea discoteca, mai multe pasarele care cuibarea in zona, au parasit cuibul cu tot cu oua din cauza zgomotului. Acum am ramas si fara bufnite. Noroc ca mai avem inca caprioara... pana cand n-o mananca cineva.

A murit Omul care lega copacii

A murit un om pe faleza. L-a gasit Octav de la "Panoramic" pe cand facea jogging gata decedat, cazut in iarba cu fata la cer, vegheat numai de cainele de care nu se despartea niciodata. N-am stiut nici unul din noi cum il cheama, desi il vedeam zilnic pe el si pe cainele lui, dar toti ii spuneam "omul care leaga copacii", caci asta facea: lega copacii de pe faleza sa creasca drept. Am sa intru in amanunte pentru cei care nu prea inteleg. Pe faleza Dunarii, ca de altfel in orice parc, se planteaza copaci de catre administratia locala. Plantarile sunt mai intense in anii electorali cand este nevoie de bani pentru partide si toti galatenii se intreaba inca unde sunt cei 2 milioane de copaci plantati de domnul Paslaru fostul director ADP in 2004. Dupa ce se planteaza copacii sunt lasati asa, daca traiesc e bine, daca mor e si mai bine ca la anul mai cumparam altii si asa in zece ani administratia locala a dat bani cat pentru o padure amazoniana.
Ei bine, tipul care a murit pe faleza se incapatana sa nu lase copacii asa cum ii lasaucei care ii plantau si ii uda, ii lega cu fasii de plastic de tutori improvizati din bete aduse de Dunare, ca sa creasca drepti si sa ne bucure privirea. Cand l-am cunoscut in urma cu cativa ani mi s-a parut ciudat, dar am inteles ca facea parte din tagma celor care au facut din faleza a doua lor casa si care nu sunt putini. Zinic vin oameni care aduc de mancare la cainii comunitari si la pisicile "bagaboante" sau care se apleaca si aduna sticlele de PET din iarba. Important este ca n-o fac din vreo obligatie sau pentru vreo "imagine" ci pentru ca asa au fost crescuti in respect pentru natura. Dumnezeu sa-l ierte pe Omul care lega copaci!