miercuri, 2 decembrie 2009

Dictatura ignorantei



Pe o scara de acces pe faleza Dunarii cineva a scris cu spray cuvintele de mai sus. Cred ca titlul se potriveste ca o manusa felului cum este condus si administrat acest oras. Am avut cateva zile la rand ocazia sa trec prin zona de pe faleza care a fost rezervata asa zisului "Targ al mesterilor populari" si m-am crucit. Zeci de corturi care mai de care mai peticite si mai soioase si zeci de rulote toate de alimentatie publica, au ocupat inca de joia trecuta pozitii pe bulevardul Marii Uniri in asteptarea a ce va fi sa fie.... "Serbarile Galatiului".
De la distanta cei mai numerosi comercianti, indiferent daca vindeau strachini, bundite sau kurtos kolacs erau din judetele Har-Cov. Sa nu va inchipuiti cumva ca era prezent vreun ceramist din Corund, care a lasat cuptorul cu oale si strachini de lut sa vina-n dulcele targ al Galatilor... Majoritatea celor care vindeau ceramica de Corund, erau comercianti rromi care vindeau la gramada vase de lut si farfurii de ceramica cumparate de la Metro. Produsul de baza vandut la toate rulotele era colacul secuiesc, de parca secuii au locuit din totdeauna la gurile Dunarii si traditionalii mititei (de la Selgros) stropiti din abundenta cu bere si vin fiert. Desi targul a tinut 3-4 zile toata trupa de comercianti a avut la dispozitie doar doua baterii de WC ecologice cate una la capetele strazii si NICI MACAR O SURSA DE APA! Cata hepatita si dizenterie va fi dupa acesta promiscuitate numai Dumnezeu stie, ca autoritatile de sanatate publica n-au fost prea interesate. Cum de altfel n-au fost interesati nici politistii, nici fiscul, macar ca nimeni nu dadea vreun bon fiscal pentru nimic si nici jurnalistii care au dat pe posturi sau in ziare numai vesti roz-bombon si nu s-au obosit sa de-a deoparte jegul de pe aceste sarbatori scaldate in mizerie si evaziune fiscala.
Asa cum ne-au obisnuit in fiecare an de Sf. Andrei conducatorii urbei au dat poporului circ gratuit sub forma unor concerte "moka" si a unui joc de artificii destul de anemic. Astazi zeci de lucratori de la o firma de salubritate adunau tonele de gunoi abandonate de comercianti.
Am uitat sa va zic ca totul s-a facut pe banii nostri, ai FRAIERILOR!