vineri, 31 decembrie 2010

Ice age, 31.12.2010Turturica face turturi.

Turturica face turturi.
Pereche de rate pe Dunare.

miercuri, 22 decembrie 2010

Modificarea comportamentului pasarilor in functie de vreme.

Stol de grauri in oras.
Valul de frig care a coborât în urmă cu o săptămâna peste regiunea noastră a determinat comportament modificat din partea pasarilor salbatice din zona noastră. Presimţind gerul, stoluri de gâşte sălbatice au trecut zile în şir spre sud şi spre Delta Dunării. Din cauza bălţilor îngheţate au apărut la "Portul de ambarcaţiuni" grupuri de raţe sălbatice. Mii de ciori de semănătură de peste Dunăre a invadat oraşul şi tomberoanele de gunoi, căci nimeni nu mai ara pe câmp la această oră şi sub zăpada nu se mai  găseşte nimic de mâncare. Stoluri de grauri de câteva sute de exemplare,  alungaţi de frig şi foame, au venit de asemenea în oraş atraşi de fructele sălbatice de pe arborii şi arbuştii din parcuri. O delicatesă în acesta perioadă pentru păsăret sunt seminţele de conifere. Am fotografiat în alţi ani sticleti desfăcând conurile de pin şi ciugulind seminţele. Zilele astea am fotografiat un amestec eterogen de păsări (ciori, turturele, scatii, sticleti) ciugulind seminţe de Thuya din parcuri. Mai bine zis am văzut scatii ciugulind şi desfăcând conuletele de Thuya între crengile ramificate ale copacului şi turturele şi ciori adunând resturile de la masa scatiilor, care cădeau la desfacerea conurilor.

La ciugulit de seminte.
Masa tovaraseasca.

marți, 21 decembrie 2010

Ocazie rara

Schior pe faleza Dunarii la Galati.
Am văzut pe  faleza Dunării la Galaţi tot felul de amatori de sport: joggingari, runneri, bikeri, roleri, boarderi, chiar  un  tip care sare cu nişte resorturi la picioare.  După  prima zapada cazuta am avut ocazia sa vad  pe  faleza pentru prima data un schior amator alunecand pe pante la minus 10 grade Celsius!

joi, 16 decembrie 2010

Faleza inghetata

Faleza Dunarii la Galati inghetata.
Zăpadă, chiciură, promoroacă, gheaţă, ceată, frig, sunt definiţiile falezei, în aceste zile când ne-am adus aminte de "zăpezile de altă dată". Deşi pare pustie şi încremenită în mantia albă a gheţii şi a zăpezii, faleza se bucură de aceeaşi atenţie din partea gălăţenilor veniţi la o gură de aer curat, sau să facă un pic de mişcare. Din păcate ploile din ultima vreme din vestul bazinului dunărean au făcut ca nivelul fluviului să crească destul de mult, în unele locuri apa fluviului este la 20 de centimetri sub şoseaua de pe faleza inferioară. Lipsa aglomeraţiei pe faleză are şi un aspect pozitiv: parcul este mai curat.