miercuri, 30 mai 2012

Domnule Bute, în Canada s-ar parca la fel?

M-am săturat să văd tot felul de indivizi mai mult sau mai puţini celebri care au impresia că ei sunt mai presus de lege şi deci lor nu li se aplică articolul 16 din Constituţia României.
Toată vara văd pe drumurile patriei băieţi de băieţi care mai de care mai mercedizat sau mai audizat cu maşini cu numere de Italia sau de Spania care circulă ca nebunii, nu respecta nici-o regulă de circulaţie, depăşesc pe contrasens, parchează pe unde vor muşchii lor, sau te şicanează în trafic prin agresivitate şi cu tupeu de parcă ai fi unul din cei care nu le-au spălat bine parbrizul.
Îmi pun problema cum puşlamale de douazeci şi-un pic de ani pleacă la muncă în Italia şi-n primul concediu vin acasă cu un BMW. Cunosc o groază de lume serioasă, care munceşte de ani de zile în peninsulă, sau în alte ţări europene şi mai circulă încă cu maşini la mâna a doua, sau cu ce-au plecat din România. Mai cred în plus că dintr-o leafă de 1000 de € nu-ti poţi lua într-un an de zile o maşină de 50-70-100.000 de € decât dacă te ocupi cu trafic de droguri, furturi, sau ai pe undeva „fetiţe la produs”.
Oricum asta nu e treaba mea ci a autorităţilor, dar pe ele nu le deranjează nici măcar autohtonii, fie ei bugetari sau buticari, români sau romani, posesori de limuzine, Jeep-ane, Porche-uri, sau mai nou de Hummer etc. şi de vile uriaşe în timp ce n-au bani de plătit impozite la stat şi care se poartă pe drumul public ca la stână. (Am tăiat limuzine că nu mai e cool).
M-am întrebat adesea oare prin locurile unde „lucrează” prin ţara macaroanelor sau a jamboanelor „căpşunarii” conduc la fel? Claxonează la fel în spatele tău când n-ai băgat pedala de acceleraţie la fund în prima secundă când s-a facut verde la semafor? Sau circulă cu 200 pe şosele cu limite de viteză? Unii da, alţii, cea mai mare majoritate nu, că sunt păţiţi. Mai vezi de la distanţă câte un prost venind pe autobandă în viteză excesivă şi cu luminile de ceaţă aprinse ziua în plin soare şi poţi să pui pariu că e român. Dar majoritatea sunt „fripţi” şi păţiţi mai ales în Ungaria („au bozgorii ceva cu noi”), sau în Austria, sau chiar şi în Germania unde toţi fraierii au auzit că „nu există limită de viteză” până n-au plătit pentru asta. Şi după ce scoţi din buzunar 4-500 de €, nu mai depăşeşti pe dungă continuă, sau nu mai parchezi unde vrei mata, când vorba cântecului „până nu i-am dat sutarul nu mi-a ’liberat Merţanu”!
Şi atunci de ce la ei nu şi la noi da? Pentru ca la noi nu avem autorităţi. Sau sunt atât de corupte că pun botu’ la orice bancnotă pe care nu scrie româneşte. Sau sunt atât de umilite de politicieni, că, decât să primească telefoane şi să înghită în sec mai bine închid ochii şi pun mâna pe ochiul dracului.
Voi a-ţi văzut vreun poliţist de la circulaţie pe stradă în afară de cei care vânează la drumul mare cu radarul? Sau a-ţi văzut vreun gardian public să-i întrebe de sănătate pe cei care mănâncă seminţe, sau beau bere pe stradă, sau pe domeniul public? Sau pe cei care fură florile din cimitir sau din parcuri şi le vând la colt de stradă? Nici n-o să vedeţi, la sictirul pe care-l au în ele autorităţile pe veşnicul motiv ca nu sunt plătite ca lumea, se fac că plouă şi aşteaptă alegerile şi să li se schimbe şefii , că doar asta-i bucuria nebunilor!
Iată ce spune celebrul pugilist gălăţean Lucian Bute în revista Pentru Patrie cu ocazia vizitei pe care a facut-o la Academia de Poliţie din Bucureşti despre poliţia din Canada: 
„Acolo legea este respectată cu stricteţe. Plăteşti, indiferent cine eşti, pentru orice încălcare a legii. Şi eu am fost amendat. Spre exemplu, m-am întors din SUA şi în geamantan aveam o pereche de şosete, pe care nu le folosisem, aveau etichetă, şi pentru că nu le-am declarat la vamă, am primit 50 de dolari amendă. Altă dată, am oprit maşina două minute în faţa casei, în intervalul de timp în care era interzisă oprirea, pentru a-mi lua bagajele, şi... iar am plătit.
Sau, când te opreşte poliţistul de circulaţie, trebuie să aştepţi în maşină, cu mâinile pe volan. Orice mişcare bruscă este un risc, poliţistul vine la maşină cu mâna pe pistol. Cum spuneam, legea-i lege şi trebuie respectată de toţi" a răspuns Lucian Bute.

Întrebare: domnule Bute, în Canada s-ar parca la fel ca la Galaţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu