marți, 31 ianuarie 2012

Îngheaţă Dunărea

Gheaţă la mal
Sloiuri de gheaţă în formare pe Dunăre la Galaţi.
Până şi raţelor sălbatice le este frig.
Dacă frigul pătrunzător mai persistă încă câteva zile vom avea parte de un spectacol destul de rar, acela al Dunării îngheţate. Deja de pe Siret se scurg sloiuri care au tendinţa de aglomerare, iar la maluri au apărut deja porţiuni îngheţate bocnă, care fac dificil chiar şi accesul păsărilor pe uscat. Pod de gheaţă n-a mai fost vizibil pe Dunăre din anii '80, când fluviul se putea trece cu piciorul, dar oamenii bătrâni spun că prin anii '50 se putea trece cu camioane peste apele fluviului. Vom trăi şi vom vedeam, cert este ca frigul va mai dura cel puţin o săptămână de acum în colo.

luni, 30 ianuarie 2012

Căprioara de pe faleză

În cercul galben observaţi silueta elegantă a căprioarei.
După mai multe săptamâni de zile în care n-am văzut căprioara de pe faleză, sâmbata asta norocul mi-a surâs şi am avut ocazia să văd de aproape şi să fotografiez această gingaşă faptură pentru care am un respect deosebit. Respectul mi se trage din observarea calităţilor excepţionale pe care le poseda acest animal şi a nivelului de adaptare la condiţiile de mediu. Sâmbătă când am avut această întâlnire de gradul III, bietul animal era hăituit de nu mai puţin de 5-6 căini comunitari care încercau s-o prindă prin diverse tehnici de haită, redeşteptate în javrele care şi-au găsit adăpost pe faleză. Între altele, din toamna până acum, numărul căinilor comunitari de pe faleză s-a triplat, mulţi noi veniţi refugiindu-se aici din vremea sărbătorilor şi a petardelor. Făra să cunoască cu cine se pun, câinii nou veniţi încearcă şi ei cum au încercat şi alţii înainte, să prindă căprioara, dar sfârşesc în acelaşi fel lamentabil, epuizaţi, cu limba "cravată" şi fără suflu. În anii de când convieţuieşte cu câinii comunitari graţioasa căprioară a învăţat că coteii de pe faleză nu sunt lupi şi-şi bate joc de ei cu graţie şi inteligenţă, alergând ca vântul dintr-un loc în altul şi lăsând câinii să adulmece urme pe care le-a lăsat cu minute bune în urmă. Şi apoi salturile de 2-3 m în diverse direcţii fac cercetarea urmei aproape imposibilă şi derutează constant urmăritorii. Stând nemişcată la 10-12 metri de câinii care o căutau cu nasul în iarbă, atentă, vigilentă chiar, m-a lăsat să mă apropii la 15 metri de ea, intuind că nu reprezint niciun pericol. În graba mare am tras cam 50 de fotografii, fără să bag de seamă cum era reglat aparatul de fotografiat şi doar pentru un scurt film am utilizat un alt aparat foto. Disperarea mi-a fost uriaşă când toate prim planurile şi chiar portretele caprioarei le-am găsit subexpuse. Asa ca postez si eu ce-am mai putut salva.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Poliţiştii din Galaţi şi Legea Circulaţiei

Accesul pe faleza inferioara este interzis.
În ciuda restricţiei de circulaţie pe faleza inferioară a Dunării de la Galaţi, şmecherii intră când vor şi când nu vor, ca pe poarta ogrăzii proprii. Cine ar trebui să-i împiedice? Păi în primul rând educaţia, cei şapte ani de acasă, unde învăţăm prima oară regulile de circulaţie, apoi şcoala, chiar dacă este şcoală de poliţie, apoi instructorul de la şcoala de şoferi ş.a.m.d. 
Iar dacă greşesc poliţia ar trebui să-i sancţioneze. Dar ce te faci când cei în cauză sunt poliţişti? Protestezi, iar articolul meu de astăzi este un protest la adresa poliţiştilor din Galaţi, care vineri seara la o chermeză la  Restaurantul Pescăruş de pe faleză, au venit cu mic cu mare cu maşinile personale, (dar nu numai), pe pietonalul de pe malul Dunarii, deşi de la bariera simbolic păzita de cei de la ADP pâna la restaurant sunt 100 de metri. 
La manifestarea probabil de "bilanţ" erau şi doua maşini oficiale de poliţie, dar fiind semnalată prezenţa subsemnatului cu un aparat de fotografiat, au plecat în trombă. Să-i cunoaştem şi noi pe cei care în uniforma sau în civil încalca legea.
MAI 2899o
B 19 ZKJ
GL 76 PVM
P.S. La "întrunire" nu s-a consumat apă minerală, dar cine să-i oprească şi mai ales cine să le pună fiola?