Vegetaţie arsă la Vadu. |
În toţi aceşti ani n-am văzut vreun incendiu provocat de turişti, indiferent dacă făceau focuri de tabără seara pe malul mării, sau doar grătare. Am văzut în schimb frecvent în ultmiii ani focuri de mirişti în toată zona de la Două Cantoane până la Corbu, unele uriaşe, întinse pe zeci de km. Aşadar povestea cu focul provenit de la turişti, sau cea cu ţigară aruncată mi se păr ţinte false. Cu mici excepţii cei care campează la Vadu sunt oameni îndrăgostiţi de mare, soare şi natură şi au respect faţă de plajă şi mediu. N-ar face niciodată o asemenea prostie să incendieze păpurişul, mai ales că focul s-ar putea întoarce către plajă. Am avut în urmă cu doi ani un adevărat coşmar când fumul de pe mirişti a fost adus pe plajă de vânt şi abia se putea respira..
Din păcate zonă este puternic vizată de afaceri imobiliare în care sunt implicaţi oameni politici de toate calibrele din Constanţa, Bucureşti, Corbu şi Săcele şi se doreşte desfiinţarea totală a accesului în zonă pentru a se face o noua Mamaie. Din aceste considerente este şi lăsată la izbelişte şoseaua de acces, nu se asigură nici cel mai elementar serviciu de salubrizare (în sensul să ai unde colecta gunoiul, mă întorc de fiecare data acasă cu 4-5 sacoşe, saci de gunoi plini) şi nu există nimic, nici măcar semnalizare turistică, ca să nu mai vorbim de un control al autorităţilor.
O simplă barieră de taxare la intrare, câteva pubele, o instalaţie de apa potabilă în zonă şi repararea drumului de acces ar putea face din Vadu paradisul turiştilor a€œcorturari” şi ar aduce şi bani la bugetul local cu care să se întreţină toate aceste amenajări. Dar pentru această trebuiesc oameni luminaţi la minte dar cam lipsesc.
În urma cu o săptamână toate canalele de televiziune şi în general toata presa viua despre incendiul din Rezervaţia Deltăi Dunării, despre lupta eroica a pompierilor cu flăcările, despre miile de animale moarte etc. etc. Cum zona mi-era cunoscută, chiar familiară, în acest weekend am dat o fugă să-mi scald picioarele în Pontul Euxin şi am făcut şi o baleiere a dezastrului, atât cât s-a putut intra cu Yarisul pe drumurile desfundate ale grindului Chituc. Şi ce să vezi? Nu tu pasări moarte (că nu erau proaste să stea cu focul lângă ele), nu tu cadavre de amfibieni atc. cum titra presa. Petece de vegetaţie uscată arsă, dar nu în zone compacte ci insular, cu zone neafectate rămase intacte printre ele care au putut fi folosite pentru refugiul faunei. Deşi suprafaţa carbonizata este destul de mare în niciun caz nu are 200 sau 300 de hectare, mania exagerarilor şi lipsa de informare la faţa lucului fiind din nefericire boala presei româneşti.
În schimb ca urmare a evenimentului nefericit de altfel şi regretabil, echipe ale Gărzii de Mediu au început să amendeze turiştii, iar reprezentanţii A.R.B.D.D. (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării) au început din noi sezonul de vânătoare de turişti pe plajele de la Corbu si Vadu.
Că n-au turiştii nici-o legatură cu incendiul, zona afectata fiind departe de locurile clasice de campare ale acestora, este alta problemă. Povestea cu un lup care a mâncat o oaie se aplica şi aici:
"Un lup a mâncat o oaie, ciobanul a luat puşca, a mers în pădure şi a împuşcat un lup. A doua zi un câine a mâncat o oaie, ciobanul a luat puşca, a mers în pădure şi a împuşcat un lup. a treia zi o oaie a mâncat o oaie, ciobanul a luat puşca, a mers în pădure şi a împuşcat lupul."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu