miercuri, 4 aprilie 2012

Despre pescuit în ape tulburi.

Mai cu ceaţă, mai cu brumă, zilele reci se cam duc şi sunt semne că vine primăvara. Deja malul gârlei s-a umplut de pescari care mai de care mai echipat în bătalia cu caraşii. Majoritatea sunt oameni modeşti care văd în pescuiala de aprilie un prilej de a mai duce ceva de mâncare acasă, altfel nu-mi explic de ce nu aruncă în apă peştişorii mici cât degetul, din care nici măcar o pisica nu are ce mânca. Rar vezi printre ei un microbist cu scule serioase, majoritatea au beţe de pescuit chinezeşti cumpărate de la market cu preţ promoţional şi cară cele necesare în sacoşe de rafie sintetică uzate şi adesea murdare şi râmele în căldăruşe de plastic de iaurt sau smântână. Aproape toţi au biciclete, dar sunt mulţi din Mazepa sau Ţiglina care vin şi pe jos. Aproape toţi au cu ei câte un  bidon cu bere la 2 litri să le ţina de sete. (Expresia de bidon-bidoane pentru PET de unica folosinţă am auzit-o de la o doamna ţigancă care mi-a cerut să-i dau ei bidoanele  nu să le arunc la  reciclabile).
Mă întreb când trec pe lângă ei aşezaţi pe malul fluviului la 5-6 metri unul de altul, de ce nu merg într-un loc unde pot prinde peşte adevărat, nu firfirici? În bălţile de la Lăţime, Scurta, Zătun, Vlădeşti, Lozova, Brateş, Şovârca, Măicaşu, Brăneşti, Ghimia, Cotul Chiului, Movileni, Braniştea-Potcoava, Siret Mort, Lacul Satu Costi, Cătuşa, Mălina, Ciuşlea, Chineja, Cotoroaia, Leahu, Pochina, Pripoana?
Pot să-mi răspund singur: nu mai sunt ale lor! Aşa cum nu mai sunt ale lor intreprinderile în care au lucrat, magazinele din care-şi luau cota, pădurile în care-şi răcoreau arşiţa, sau chiar casele în care au copilărit si acum sunt la banci. Mă uit la fel şi la Faleza Dunării care încet încet nu mai este nici ea a noastră a tuturor ci a cârciumarilor care şi-au întins cu complicitatea administraţiei locale terasele pe spaţiul verde sau a patronilor de diverse firme şi fundaţii care nu se sfiesc să pună bariere cu Proprietate privată. Poate cineva va deschide odată şi Dosarul Zătun, Dosarul Plaja Vacanţa, Dosarul Brateş şi multe alte dosare din care corupţia administraţiei locale a construit miliardarii de astăzi din târg care ne sfidează de la înălţimea gipanelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu