vineri, 27 august 2010

O harta veche a orasului Galati


Multi dintre oamenii tineri, nascuti dupa 1965, sau veniti in oras din alta parte, nu au idee cum arata faleza Dunarii inainte de a fi amenajata. Intr-o harta din 1908, elaborata de Anastasiu George, "conductor de lucrari publice" se poate vedea malul Dunarii asa cum era el acum o suta de ani. La intersectia dintre strada Portului cu strada Dogariei si respectiv strada Cuza Voda, exista  Piata Cuza Voda, cam pe locul unde este acum AFDJ. In aval de aceasta piata pe malul Dunarii se gasea Bursa si Casele de Comert precum si mai multe debarcadere civile si militare. 
De mentionat ca Palatul Navigatiei, sau Gara Fluviala a fost construita in 1912 si ea nu apare pe aceasta harta. Agentiile de navigatie importante aveau cladiri de-a lungul cheiului si debarcadere proprii unde se incarcau si se descarcau navele navlosite de agentii. Pe toata lungimea cheiului, de la Vadul Sacalelor, aproximativ unde incepe acum strada Domneasca, la statuia lui Ion C. Bratianu si pana in Bazinul Docuri, exista o cale ferata prin care marfurile se transportau in port sau din port in alte directii. Calea ferata este vizibila si in fotografiile de epoca.
Mergand din Piata Cuza Voda in amonte pe malul fluviului se gasea Inspectia Portuara in zona unde este acum construit blocul de birouri Navlomar, (mai cunoscut si prin faptul ca adaposteste Oficiul Registrului Comertului), in timp ce pe faleza superioara se intindeau casele H. Stefan, pe care le-am apucat si eu pana-n anii 1974-1975 cand au fost demolate. Mai sus era Vadul Sacalelor, un vad principal de unde sacagiii umpleau sacalele (butoaiele) cu apa pana la infiintarea in secolul XIX a Uzinei de apa de la Galati. Dupa vadul aflat cam pe locul unde este acum "Valurile Dunarii", sau "zidul" pentru generatia mai tanara, se insirau pe mal mai multe epave sau nave aflate in reparatie pana unde incepea "Rapa", locul unde faleza prezenta doua crevase adanci in loes, una in zona restaurantului "Pescarul" si alta mai adanca "la pastila", unde incepe acum strada Cazarmii. Stradute mici si intortocheate duceau la Dunare, aici existand inca de la intemeierea orasului o zona rezidentiala. Malul Dunarii era gaurit de hrube si cotloane facute de contrabandisti si de hoti, pe care in copilarie le-am vazut si eu din barca, caci rapa era aproape inaccesibila de pe uscat.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Harta Galatiului din 1908 este superba!
    Unde ati gasit-o?
    Unde se poate consulta?

    Multumesc.
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere