vineri, 14 ianuarie 2011

Malul Dunării prăduit

 Personal am convingerea că atunci vând umblăm în excursii prin străinătate, în afară de banale suveniruri gen magneţi de atârnat pe frigider, vederi, shopinguri de tot felul, trebuie şi să rămânem în mintea noastră cu frumosul locurilor pe care le-am văzut şi de ce nu să încercam şi la noi acasă ce am văzut la alţii şi ne-a plăcut. 
Am mai scris pe un alt blog de al meu  "Cautam familie" despre un amărât de sat din Ungaria, care a devenit staţiune cunoscută şi frecventată, fiindcă un primar deştept a ştiut cum să facă dintr-o baltă ceva mai mică decât Mălina, Catuşă şi incomparabila ca suprafaţa cu Bratesul, un loc de agrement.  
Dacă te rătăceşti de autostradă M5 din Ungaria înainte să intri în Budapesta şi dai în malul Dunării, în aval de capitală rămâi mut de uimire: pe zeci de kilometri malul fluviului este mărginit de zone de agrement, vile, căsuţe de vacanţă, bungalow-uri, terenuri de camping şi sport, unde milioanele de locuitori ai capitalei, dar şi o groaz
ă de turişti dau năvală la sfârşit de săptămâna să petreacă câteva ore în sânul naturii. Este de altfel şi motivul pentru care în zonă are loc cel mai mare festival de muzică rock din Europa de est, renumitul Sziget Fesztival.
De ce am făcut această introducere şi mai ales comparaţie? Pentru că la noi în oraş, în urmă cu un an a transpirat în presă că Primăria Municipiului Galaţi a împroprietărit cu acte în regula cu mai multe zeci de hectare de pădure din lunca de pe malul Dunării un cetăţean care avusese 90 ha de pădure la Liesti. După ce tot aceluiaşi cetăţean tot Deşteapta noastră Primărie îi dăduse "la schimb" încă 10 hectare de teren împădurite pe malul Dunării spre Cotul Pisicii.
Adica în loc să-l parceleze, să-l concesioneze, să-l inchirieze, primaria l-a dat cadou unor smecheri care vor face ei asta, dovada fiind faptul ca baietii au si pus bariera si au inchis drumul de acces imediat. Daca cel putin o fâşie de câţiva kilometri ar fi fost parcelată şi destinată turismului local aşa cum a făcut primarul din Budosto, zona ar fi înflorit de la sine, binenteles dacă prin contractele de concesiune administraţia locală ar fi impus nişte norme şi criterii de disciplină în construcţii.
 Poate o s-o facă în cele 1000 de hectare luate de la la Brăila încă din prima candidatură a lui Nicolae. În fiecare an ni se tot pomeneşte despre terenurile care vor fi concesionate pentru locuinţe în zonă de dincolo de cartierul Siret, dar dincolo de nişte blocuri amărâte pentru nişte oameni amărâţi, nu s-a făcut nimic, dat s-au tocat milioane de euro.
Primarul Nicolae a dat vrabia din mână pentru o cioară de pe gardul Brăilei, dar dacă ar fi să judecăm la rece aş zice că a dat găina care făcea ouă de aur. Şi se aude că vrea să mai candideze!  
 "Ce-ţi păsa ţie chip de lut, dac-o fi el sau altul?"

Zone de agrement pe malurile Dunarii in Ungaria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu