luni, 23 iunie 2014

Fauna falezei: specii noi


O mustelidă pe faleză.
Sufocată de numărul mare de oameni care trec pe promenadă, agresată de câinii comunitari care parcă se înmulţesc pe zi ce trece, îngrămădită pe o arie tot mai restrânsă, viaţa sălbatică se încăpăţânează să reziste, ba chiar şi să se perpetueze pe faleza Dunării de la Galaţi.
Anul ăsta au fost semnalate cel puţin două specii noi de mamifere aciuate pe malul fluviului. Prima semnalizare din primavară a venit din partea unui pescar bătrân care mi-a povestit ca a văzut un castor aproape de sorbul pompei de apă de la A.D.P., unde un buştean adus de curenţi se pusese de-a curmezişul, adunând în jurul lui sumedenie de gunoaie.
Castor? Puţin probabil, am zis, nu cred că mai sunt multe exemplare pe la noi prin ţară. Acest animal superb a dispărut în urmă cu 200 de ani din România prin vânare excesivă şi abia ultimii ani s-a reusit popularea câtorva bazine hidrografice (Olt, Mureş, Ialomiţa) cu exemplare aduse din alte ţări. Aveau să mă contrazică agenţiile de ştiri care au publicat imagini în infraroşu obţinute în Delta Dunării şi în care se vede clar o colonie de castori lucrând de zor la un stavilar. Deci există. Când însă l-au văzut şi alţii mai familiarizaţi cu animale de baltă, misterul s-a rezolvat: nu era castor ci bizam, destul de comun prin bălţile noastre, deşi animalul este un alien, adus din America pentru a fi înmulţit pentru blana sa şi evadat dintr-o crescătorie din Cehia acum 110 ani. În România au apărut între cele două războaie şi practic au populat toate râurile şi bălţile din ţară. Oricum m-am bucurat cănd am realizat că probabil o familie de bizami s-a stabilit pe faleza noastră, la Galaţi.
Surpriza cea mai mare am avut-o recent când am văzut alergând prin nămolul şi printre tufele de pe mal un animal care semăna cu jderul, mai precis o mustelidă, că eu personal nu mă pot pronunţa pe care din membrii familiei respective l-am văzut şi filmat/fotografiat: jder, dihor, nevăstuică, sau altă specie.
Cuprinsă de panică la vederea câinilor comunitari care s-au arătat interesaţi de o asemenea prezenţă, animalul s-a urcat în pinii de la "Furculiţă", sărind de pe o creangă pe alta ca o veveriţă. Am crezut pentru o clipa că una din veveriţele (în prezent dispărute), de la Gradina publică, a ajuns cumva pe faleză.
Atăcată de sus de ciori şi de coţofene, gonită de câini, micuţa carnivoră a scăpat după mai multe minute de groază în tufişurile de pe faleză. Aveti aici un filmuleţ cu întâmplarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu