sâmbătă, 6 iunie 2015

O DIMINEAȚĂ DE DUMINICĂ PE FALEZĂ (pamflet în 10 puncte)

 Ce poate fi mai liniștitor și mai relaxant decât să petreci o dimineață de duminică pe faleza Dunării de la Galați? Poate o dimineață în familie, sau poate o plimbare în familie pe faleză, așa cum fac sute de gălățeni.
Așadar pornești cu entuziasm să-ți încarci bateriile, să te relaxezi și să-ți umpli plămânii cu cel mai curat aer din Galați. Da' nu te grăbi cetățene de la bloc, că înainte de a face toate astea trebuie să urmezi pașii de mai jos:


  1. trebuie să treci de "furcile caudine" de la Trecere bac, să faci slalom printre basculante, fente printre taximetre și treceri milimetrice pe lângă mașinile parcate aiurea, sau pe lângă lăzile de plastic cu care unii patroni din zonă își rezervă parcarea.
  2. urmează apoi cercetarea, identificarea și luarea în stăpânire a unui loc de parcare, că 2/3 din spațiile de parcare de la Trecere Bac sunt concesionate de Navrom Bac S.R.L. care le ține goale, dar blocate.
  3. fericit că n-ai călcat pe nimeni și nici nu ți-ai zgâriat mașina printre mobilierul urban (?) treci de bariera care nu oprește pe nimeni și de căsuțele paznicilor care nu păzesc pe nimeni și intri fericit pe șoseaua inferioară de pe faleză să tragi o gură de aer curat. Sau mai bine nu, așteaptă să treci de căsuța din povești ca sa nu tragi o gura de aer cu miros de ulei încins de la popcorn.
  4. mai faceți câțiva pași dar vă implor nu încercați să trageți aer în piept, ci mai degrabă țineți-vă respirația până treceți de cele două toalete ecologice (!!??) și de balta formată în apropierea lor. Garantez că mirosul de urină încinsă de căldură e mai greu de suportat și decât mirosul de mici care vine de la Riverside și de cel de saramură care năvălește de la Pescăruș.
  5. dacă și acest obstacol a fost depășit, după o lunga perioada de apnee voluntară aveți posibilitatea să vă curățați căile aeriene trăgând adânc aer în piept, pentru a surprinde mirosul de floare de tei și de flori de mălin. Dar profitați de moment că orice clipă zboară, iar plăcerile nu durează niciodată prea mult. Apar una câte una mașinile cârciumilor și ale cârciumarilor de pe faleză: Mercedesul patronului de la "Libertatea 2000" și cel al patronului de la restaurantu "Kaptan", mașinile de marfă, cele ale firmelor de organizat evenimente, că doar e vremea banchetelor de sfârșit de an școlar și cele ale firmelor primăriei care taman acum când te plimbi tu se apucă de strâns câinii comunitari, sau gunoiul din coșuri și veșnica mașina de poliție care duce o domnișoară polițistă acasă după o noapte în slujba comunității.





  6. Nu fiți disperați! Mașinile vin și pleacă, mirosul de motorină rămâne, dar noroc cu vântul care adie și care împrăștie gazele de eșapament. Dar nici norocul nu ține mult așa că un pic mai încolo vă întâlniți cu ultima invenție în materie de mătură a firmei locale de salubritate Ecosal, mătură care nu mai matură, nu adună gunoiul, ci îl împrăștie să nu se mai vadă cu suflanta de frunze.

  7. asociați la norișorul de praf și de gaze arse și miresmele îmbietoare care vin dinspre tomberonul ecosaliștilor, care n-a mai văzut cum arată apa de când a fost fabricat și veti avea o suită olfactilă de neuitat.
  8. iar dacă nu v-a fost de ajuns, încă mai miroase a cetină arsă prin apropiere.
  9. nu ratați mirosul original de mlaștină care se degajă din canalul de la baza taluzului, unde le puteți arăta copiilor dumneavoastră un adevărat ecosistem deltaic, cu broaște, buhai de baltă, șerpi de apă și culturi ecologice de lintiță, ceratophylium și miryophylium.
  10. nu vă sfătuiesc în nici un caz să va încercați norocul la pescuit, că în perioada asta cad numai obleții și cărășeii, peștele cel mare e greu de prins. În plus va puteți alege cu a amendă de la vajnicii apărători ai legii și ai peștilor mai mici și mai mari.



Un comentariu: