Am studiat multi ani cele doua mari grupari de pescarusi de pe faleza Dunarii, care traiesc in curentul de apa calda adusa de cele doua guri de canalizare ale orasului care se varsa pe faleza, cea de la "trecere bac" si cea de la "Libertatea".
Iarna cand apa este foarte rece pasarile plutesc in voia curentului apei mai calde provenite de la cele doua canalizari, profitand si de resturile alimentare pe care le pot pescui in apa reziduala. Cand s-au indepartat prea mult de sursa de apa calda si le ingheata picioarele, zboara inapoi in amonte cateva sute de metri si se aseaza din nou in curentul cald. Interesant este ca acest lucru il fac in special noaptea, un pescarus efectuind acesta naveta de 2-3 ori pe ora, in functie de temperatura apei, de viteza curentului si de temperatura de afara.
In fiecare iarna din cauza gerului care ingheata bocna baltile din apropierea orasului, zeci de rate salbatice se muta temporar pe Dunare in portiunea dintre gura Siretului si portul comercial. Desi miscarea lor pe Dunare nu este la fel ca cea a pescarusilor care s-au adaptat in timp mai indelungat la conditiile oferite temperatura crescuta a apelor de canalizare, zona de apa libera dintre gurile de canalizare ale orasului este populata in fiecare iarna geroasa de 2-3 specii de rate, lisite si cormorani. Inclusiv noul port de ambarcatiuni este folosit ca baza de rezidenta pentru cormorani, care in zilele insorite vin si-si usuca penele pe pontoanele noului port.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu