joi, 19 august 2010

Apel pentru interzicerea consumului de seminte in locuri publice


Nu stiu de unde au luat romanii obiceiul de a manca seminte de floarea soarelui, sau de dovleac. Probabil de la popoarele orientale, in special turci, unde se consuma: fâstâc, fândac, kabak, ayçiçeği çekirdeği (fistic, alune, seminte de dovleac si de floarea soarelui). Cum la noi este mai putin fâstâc si fândac, poporul mioritic a trecut pe seminte de dovleac si de rasarita, pentru da sunt mai ieftine si se gasesc la toate colturile de strada, gata prajite. Ca nimeni nu le spune despre riscurile la care se supun consumand in exces seminte foarte bogate in uleiuri, asta este alta treaba. Din reviste consacrate sau de pe pagini de net de medicina naturista aflam ca ambele seminte sunt sursa de seleniu (?!) si de vitamina E, iar cele de dovleac pot fi folosite pentru cresterea potentei, vindecarea infectiilor vezicale si a celor de prostata si ca sunt eficiente impotriva limbricilor. Nu contest, asa o fi, n-am avut niciodata infectii vezicale si nici limbrici, iar tata Dumnezeu sa-l ierte era un tip destept. 
Atrag insa atentia, ca desi peste tot se afirma ca sunt surse importante de acizi grasi nesaturati Omega 3, in realitate dupa prajirea semintelor se distrug toate enzimele si vitaminele, iar grasimile vegetale continute au colesterol din belsug si fara exceptie toate ingrasa.
Dar nu aspectul medical sau cel nuritional ma face sa propun interzicerea consumului de seminte in locurile publice, ci mizeria care ramane in urma consumatorilor de astfel de delicatese numite "bomboane rurale". Daca indivizii vor consuma seminte acasa, vom avea parcuri, strazi, stadioane si sali de spectacole mai curate. Si poate cetatenii obisnuiti sa scuipe cojile pe jos se vor satura sa-si mature dusumelele de fiecare data cand vor manca seminte acasa in apartamentele din dotare uitandu-se la meciuri sau la telenovele. Ideea recenta a unei firme care vinde seminte prajite de a face un buzunar prin care sa scoti semintele si cojile sa le pui inapoi prin gura pungii este interesanta, dar lipsita de riscuri doar daca mananci singur semintele, nu in "gasca" cum se intampla de obicei, atfel se va face un melanj de salive si seminte.

3 comentarii:

  1. Nu ştiu dacă interzicerea consumului de seminţe în locurile publice înseamnă altceva decât amendarea indivizilor care se abat de la normele de igienă ale oraşului. Iar asta, din câte ştiu eu, se pedepseşte, cel puţin la modul teoretic. Dar nu se aplică! Dacă vrem să ne civilizăm vreodată ar trebui date de o mie de ori mai multe amenzi, căci educaţia portofelului e sfântă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunosti vreo lege care se aplica in Romania? Iar mai ales la noi cine sa o aplice, gardienii publici? Daca m-as numi Cristian Gasca si as fi directorul Politiei Comunitare Galati as pastra in serviciu numai gardienii care au aratat ca-si inteleg rolul de politisti ai comunitatii.

    RăspundețiȘtergere