miercuri, 24 noiembrie 2010

Noutati despre caprioara


Urma de caprioara pe faleza Dunarii la Galati.
 Nu mai văzusem de mult căprioara de pe faleză şi cum în luna septembrie îi lăsasem sub un copăcel o pungă cu sare gemă, în acest week end am vrut să văd dacă se atinsese de ea. M-am căţărat cu greutate pe pantele ude ale falezei, luând şi o trântă serioasă, până la locul unde-i lăsasem sarea şi spre bucuria mea am găsit consumat din ea. Mai mult de atât i-am şi zărit funduleţul şi urechile care se mişcau ca nişte radare sub copaci şi printre tufe. Atât de repede a trecut că n-am avut timp să-mi scot aparatul de fotografiat din buzunar.  
 De data asta i-am adus un cadou: o brichetă de sare specială pentru lins pe care AGVASP-ul (Asociaţia generală a vânătorilor şi pescarilor sportivi din România), le foloseşte drept supliment nutritiv pentru căprioare şi pe care am căpătat-o cu ajutorul unui paznic inimos de pe un fond de vânătoare gălăţean. Este acelaşi om care în urmă cu ceva timp (în primăvară) a capturat împreună cu colegii săi un căprior în Grădina Botanică şi pe care l-au donat Grădinii Zoologice din Pădurea Garboavele, unde la puţină vreme a şi murit, probabil de foame. Întâmplarea asta l-a marcat pe paznic foarte tare şi regretă că n-a eliberat căpriorul într-o pădure. Nu ştia atunci de căprioară de pe faleză că altfel l-ar fi eliberat lângă ea să-i fie pereche.

Bricheta de sare de 5 kg pentru caprioara de pe faleza Dunarii de la Galati.
Sub banda galbena puteti vedea femela de fazan.
Până la urmă m-am bucurat că am fotografiat sub o tufă o femelă de fazan. Va fi greu să o vedeţi atât este de bine protejată de penajul de camuflare, aşa că am plasat deasupra ei o bandă galbenă că să puteţi s-o vedeţi. Din păcate toate aceste animale sunt nevoite să trăiască printre gunoaiele de pe faleză şi printre câinii comunitari, de care numai simţurile lor ascuţite le-au scăpat în tot aceşti ani.
Cainii comunitari de pe faleza Dunarii de la Galati.

4 comentarii:

  1. Am văzut-o şi eu astăzi, fiind la un mic work shop foto pe faleză. Am făcut câteva cadre cu ea, de la distanţă, însă, îmi pare rău că am pus-o pe fugă. Mă tem să nu fie rănită de haita de câini care îşi face veacul acolo. Mă întreb de unde vine şi cum de s-a rătăcit pe faleză? Probabil că a venit din zona Zaclău, sau de la Siret, unde sunt destul de multe căprioare şi cerbi. Dacă ştiţi ma multe, mi-ar plăcea să aflu. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu exact cand a aparut, dar cred ca este a treia iarna de cand este pe faleza. Cum de peste Dunare nu putea sa vina deecat daca era pod de gheata, lucru pe care nu l-am mai vazut din copilaria mea (nici gerul de -25 de grade de acum 7-8 ani de Craciun n-a inghetat fluviul bocna, cred ca este venita din zona Siretului, probabil alungata de caini.Daca ar fi sa judecam logic venirea ei este probabil anterioara constructiei magazinului Real care a vitalizat gura Siretului.
    Nu pare a fi ranita, sotia mea care face jogging pe faleza superioara a vazuta acum 5-6 saptamani si era OK. Nu cred ca exista caini capabili s-o prinda, anul trecut intr-o tentativa prosteasca de a o fotografia de aproape m-am dus in padurice cu cockerul meu si a tasnit ca o sageata. Am vazut-o in alta ocazie cum fugea spre casuta ADP si avea o viteza fantastica, nu cred ca exista caine care s-o poata ajunge din urma, poate vreun ogar, dar din astia nu sunt pe faleza, iar cainii comunitari sunt destul de blazati ca sa incerce s-a o mai prinda. Din pacate zapada cazuta zilele trecute a acoperit iarba si va fi nevoie de adus fan pentru ea sa nu rabde de foame. Personal cred ca este adaptata perfect la viata de pe faleza, paste mai mult noaptea, iar ziua sta in tufisurile din padurice. Anul trecut am vazut urme de copite si pe faleza inferioara unde crestea iarba mai deasa, dar anul acesta locul este blocat de "Fratii Petreus" o haita de caini aparuta din vara in jurul pistei de roleri.

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si eu caprioara azi dimineata cand alergam.am fost socat, nu putea sa-mi inchipui cum a ajuns acolo.dar vad ca lumea stie de ea.ma bucur ca i-ai lasat de mancare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur mult ca eu n-am mai vazut-o anul asta si chiar ma ingrijorasem ca s-au inmultit cainii comunitari pe faleza si in plus a fost zapada multa toata iarna si greu se ajungea la iarba de sub ea, probabil a mancat crengute si ramurele cu muguri. cred ca s-ar putea din ce se coseste pe faleza sa se depoziteze pe undeva ceva fan pentru iarna viitoare. Am sa vorbesc cu directorul de la ADP pe care-l cunosc. Eu am la mama in curte 40 mp de gazon si ce tund acolo nu-i incape pe o masea.

    RăspundețiȘtergere