duminică, 30 iunie 2013

Cultură fără băutură


Anunţat ca un eveniment de primă mână atât prin valoarea exponatelor cât şi a colecţionarilor participanţi, expoziţia foto & ilustrate "Memoria Dunării la Galaţi" a atras cum era şi firesc o mulţime de gălăţeni pe faleza inferioara a fluviului, în punctul numit  "foişorul de lemn". Normal că un astfel de eveniment nu putea fi ratat de subsemnatul, falezist de când mă ştiu şi blogger al falezei Dunării de la Galaţi de fix 4 ani, aşa că încă din 29.06.2013, ora 9 eram prezent la chioşcul de fanfară, sau dacă vreţi voi la foişor, înarmat cu aparatul foto şi cu multă răbdare. Cea din urmă mi-a fost de mult folos, că până aproape de ora 10 nu s-a întâmplat mai nimic, organizatorii abia adunându-se şi simezele fiind albe si complet goale. Totuşi ceva, ceva se întâmpla, un microbus de la o firmă de patiserie după ce a făcut slalom printre biciclişti, alergători sau patinatori a descarcat la foişor mai multe utilaje comerciale de desfacere a produselor de patiserie şi a băuturilor, pe care în virtutea tradiţiei inaugurate de mai mulţi ani de alţi înaintaşi le-au legat la sursa de curent electric a falezei, adică la domeniul public.
Oricum iniţial în absenţa expoziţiei promise şi care nu avea nici un afiş vizibil, bannerul firmei de patiserie "Dana" m-a făcut să cred că greşisem locaţia şi am ajuns la o expoziţie de covrigi şi merdenele. Eram chiar pe punctul să caut în altă parte vechile imagini ale Galaţiului şi ale Dunării, mai ales când am descoperit că în proximitatea preezentei expozitii de patiserie şi a viitoarei expoziţii de ilustrate reapăruse celebrul bar cu bere vândută în pahare de plastic şi mesele de berărie bavareză întinse în locul în care ne obişnuise în ultimii 2-3 ani să găsim mise en place-ul clubului Zodiar. Nu ştiu dacă tot Zodiar a întins mesele pe faleză, este posibil să se fi schimbat samarul de când s-a schimbat primarul, oricum la vederea amplasamentului mi-a venit in minte sloganul: Nici cultura nu-i cultură, fără un strop de băutură! 
Probabil organizatorii s-au gândit şi la gălăţenii obligaţi să bată cale lungă pe caniculă până la expoziţie şi au decis să combine utilu'cu plăcutu'. Oricum după imaginile surprinse de presă şi chiar de organizatori şi publicate pe paginile de socializare, ieri în prima zi a expoziţiei a fost coadă şi la cultură şi la băutură, de unde reiese ca doar snobii şi cârcotaşii cred că cele două nu pot merge mână în mână.
sursa imaginii: Blocul Tiglina
Ori se pare că nu toată lumea agreează ideea de cocteil cultural cu damf de bere la draft: deşi azi dis de dimineaţă terasa mai exista, un ordin venit de sus a făcut ca ea să dispară după câteva ore, aşa cum vedeţi în secvenţele următoare:
29.06.2013 dupa masa; foto Pro-movie
Dimineaţă 30.06.2013
Ora 11, 30.06.2013
În rest o expoziţie frumoasă, un pic cam zgâlţiită de văntul care a măturat azi faleza, care cuprinde câteva imagini inedite ale oraşului şi portului de altădată, adunate cu râvnă de câţiva colecţionari de valoare printre care l-aş aminti pe Iulian Panait, George Milea şi Costel V. Gheorghiu, dar din nefericire poluată de politrucii de serviciu Marius Mitrof şi Cătălin Negoiţă, dornici să fie băgaţi în seamă de concetăţeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu