luni, 1 iulie 2013

Box populi, box dei

Un sondaj de opinie efectuat exclusiv on- line de redactorii ziarului gălăţean Viaţa Liberă pe 1300 de cetăţeni, provocat de recenta dezbatere a PUZ-ului Falezei Dunării de la Galaţi, a consemnat următoarele:

  1. peste 1/3 din cei care au răspuns la sondaj (466 sau 36,2%) consideră ca cea mai importantă măsura care trebuie luată este cea a consolidării malului falezei (REALIŞTII).
  2. aproape 1/3 dintre respondenţi (411 sau 31,7%) doresc o amenajare peisagistică nouĂ pentru faleză (VISĂTORII)
  3. 11% dintre cei care au participat la sondaj doresc amenajarea unei piste de biciclete (BICICLIŞTII)
  4. ceva mai mulţi (14%) ar dori şi la Galaţi după modelul de la Piatra Neamţ, Mamaia & co. o telegondolă (EXTRATEREŞTRII)
  5. câţiva (4%) doresc mai multe terase şi restaurante pe faleză (MANELIŞTII)
  6. în sfârşit 2,4% dintre cei chestionaţi ar dori amplasarea unor muzee şi expoziţii (SNOBII).

Dincolo de valoarea relativă a unui sondaj on- line care se adresează exclusiv internauţilor şi nu marelui public (dar care adesea nu este interesat mai de nimic în afara existenţialismului cotidian), observăm că oamenii au o atitudine pozitivă faţă de ideea modernizării falezei Dunării şi introducerii ei în viaţa publică a oraşului. 
Cred ca înainte de a arunca 199.000 lei (peste 45000 €) în buzunarele firmelor de consultanţă, Primaria Galaţi trebuia să întrebe întâi gălăţenii ce vor să se facă pe faleză şi proiectarea unui nou Plan urbanistic zonal să urmărească dorinţele cetăţenilor.
Nu pun la îndoială calificarea celor de la Quattro Design şi Halcrow România care au realizat PUZ-ul falezei, ci doar cred că dintr-o excursie de o zi sau două la Galaţi, din câteva discuţii cu semidocţii din primărie care nici nu ştiu măcar cam pe unde curge Dunărea la Galaţi, sau din consultarea unor documente din biblioteci, nu se poate realiza nimic durabil, ci doar o improvizaţie. 
Iar ce-a făcut primăria cu aşa zisa consultare a publicului de la Parcul de soft este un miştou la adresa democraţiei: între orele 10-15 poţi consulta propunerile numai dacă te învoieşti de la serviciu, iar simezele puse pe scările de acces, fontul mărunţel scris, legendele incomplete şi poziţia bannerelor, sunt o badjocură la adresa cetăţeanului silit să vina cu lupa şi să se aşeze în genunchi să poată ceti minunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu