miercuri, 2 martie 2011

Aglomeraţie pe faleză

Rate pe malul Dunării la Galati
Frigul care ne-a luat în primire la începutul iernii nu vrea să ne lase în pace. Meteorologii zic că dacă avem noroc abia după 10 martie se va încălzi uşor cu reapariţia frigului la sfârşitul lunii. Aşa că faleza rămâne zilnic aproape pustie, doar alergătorii înfocaţi mai fug pe malul Dunării, cu tot gheţuşul de pe jos şi prietenii câinilor care nu lipsesc nici măcar o zi de la semnat condica. Puţinătatea oamenilor este compensată de multitudinea păsărilor de baltă care de foame şi frig s-au mutat pe Dunăre. Acum este momentul să le vedeţi, peste 2-3 săptămâni vor zbura înapoi în tufărişuri pentru un an, cel puţin şi vom fi lipsiţi de bucuria privitului acestor păsări frumoase. Într-una din zilele trecute am numărat peste 200 de răţuşte şi răţoi care se bălăceau în apele călduţe de la Portul de ambarcaţiuni. 
Cormoran in pauza de scufundari.
5-6 cormorani din ambele specii se scufundă zilnic după mâncare în apele de lângă mal şi este o palpitant să-i vezi şi să stai să numeri secundele când apar la suprafaţă după câte o scufundare mai de durată. Rareori ies la suprafaţă cu câte un peştişor în plisc, probabil la 7-8 încercări abia dacă prind ceva. Câte despre raţe probabil ca ciugulesc ceva în nămolul de la fundul apei că le-am văzut frecvent şi pe ele scufundându-se. Tot mâlul de la „Popasul de la Dunare” şi până dincolo de noul port de bărcuţe este plin de viermişori din specia Tubifex ruvilarum (celebrii „tubi” utilizaţi de acvarişti pentru hrănirea peştilor) care cresc foarte bine în apele mai calde şi puternic încărcate cu substanţă organică provenite de la canalizare, care continuă să deverseze în fluviu mizeriile oraşului, până se va termină staţia de epurare a oraşului.
 Din păcate n-am văzut pe nimeni să le hrănească aşa cum se întâmplă cu raţele din alte ţări. E drept că sunt şi foarte  prudente, dar nu se dau înapoi de a ciuguli bucăţele de pâine muiată în apa fluviului. 
Puzderie de rate pe fluviu Dunarea.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu