luni, 18 aprilie 2011

Alte stele din Orion

Orion de Johannes Hevelius din lucrarea "Firmamentum Sobiescianum sive Uranographia" 1687
BELLATRIX: este steaua din umărul stâng al vânătorului şi singura care nu are nume arab ci latin, provenit din cuvintele "femeie razboinică", altfel spus steaua amazoanelor. Este a 27 stea ca stălucire de pe cerul nopţii.
STELELE CENTURII LUI ORION: MINTAKA, ALNILAM, ALNITAK: sunt cele care sunt inşirate în constelaţie de la stânga la dreapta (sau de la est la vest). Au nume arabe şi am vazut pe alt blog că din lumea antică informaţiile ne-au parvenit prin filiera arabă. Deşi par a fi stele solitare, Mintaka este o stea dublă iar alnitak stea triplă, iar stelele care fac parte din aceste sisteme se eclipsează uneori între ele. Dacă tragem o linie prin ele vom găsi pe aceiaşi axă spre est (stânga) pe Sirius sin constelaţia Cainele Mare şi spre vest (dreapta) pe Aldebaran din constelaţia Taurului.
PICIOARELE VÂNĂTORULUI: RIGEL (stânga) şi SAIPH (dreapta) sunt stele luminoase vizibile, R. este prima ca strălucire din constelaţie şi a şasea stea ca strălucire de pe cerul nopţii, iar S. a 6 din constelaţie.
HATSYA:  denumire dată mânerului spadei lui Orion şi MEISSA steaua care formează capul lui Orion închid şiragul stelelor acestei constelaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu