Acum un an scriam pe acest blog un serial despre teoria potopului propusă de Ryan şi Pitman în care se afirma că Marea Neagră a fost iniţial un lac cu apă dulce care nu avea comunicarea actuală cu Mediterana prin Bosfor. În urma cu mai multe mii de ani după topirea gheţarilor ultimei glaciaţiuni, când nivelul ridicat al Mediteranei a depăşit cotele câmpiei Bosforului, apele sărate au curs în lacul cu apă dulce inundând teritorii imense şi separând Europa de Asia Mica prin Marea Marmara. Aduceam şi o serie de dovezi culese din literatură. În alt serial dedicat misterului anghilelor afirmam că lipsa migraţiei acestui peşte prin Marea Neagră este cauzată de condiţiile chimice din această mare, dar şi de faptul că biologia acestui peşte "nu cunoaşte" acest drum, în memoria întipărita genetic a acestei specii existând doar drumul din fluviile europene prin Atlantic.
O altă dovada indirectă a separării celor doua continente este dată şi de evoluţia diferenţiată a unor specii de animale care au avut un strămoş comun. Să luam cazul hamsterilor, care la noi sunt reprezentaţi de specia Mesocricetus newtoni, cunoscut sub denumirea populara de grivan cu coada scurtă. Animalul seamănă izbitor cu hamsterul auriu Mesocricetus auratus, binecunoscut crescătorilor de animale de companie sub denumirea de hamster sirian. Speciile sunt foarte asemănătoare fizic, dar încă din anii '60 s-a dovedit că nu sunt identice, întrucât nu s-au obţinut reproduceri încrucişate. Mai mult de atât unii cercetători români au dovedit ca acest tip de hârciog are 38 de cromozomi spre deosebire de H. auriu care are 44 , sau de M. brandti (hamsterul turcesc) care are 42 de cromozomi.
Hamsterul auriu descoperit târziu în 1839 de Waterhouse în pustietatea Siriei, în zona platoului Alep, are o arie de răspândire extrem de redusă de câteva mii de km pătraţi (5000-20000), de o parte si de alta a graniţei cu Turcia şi se pare ca în natură nu mai sunt decât 2500 de exemplare, motive pentru care a fost introdus pe lista roşie a animalelor pe care de dispariţie. (Noroc cu bazele bio ale spitalelor şi institutelor de cercetare medicala care cresc milioane de hârciogi aurii pentru experienţe).
Grivanul cu coada scurtă este una din cele 3 specii de hârciogi care trăieşte în România (Hârciogul: Cricetus cricetus, Grivanul cu coada scurta: Mesocricetus newtoni, Grivanul cenuşiu: Cricetulus migratorius, foarte rar întâlnit), iar filogenetic s-a desparţit de hamsterul auriu după formarea Mării Marmara, fiecare specie evoluând în condiţii diferite. Ar mai fi important să spunem despre acest hamster că este întâlnit numai în Dobrogea şi în Bulgaria, din aceste considerente fiind numit şi Romanian sau Dobrudgean Hamster.
Este clar că specia a evoluat în teritoriul pe care îl ocupă actualmente, după formarea Dunării şi înainte de formarea Bosforului. Nu găsim hârciogi cu coada scurta dobrogeni la nord de Dunăre, aşa cum nu găsim nici hârcigi Cricetus cricetus la sud de fluviu, iar restul speciilor de hamsteri mici sunt semnalaţi numai în Asia mică, Caucaz, Iran, sudul Rusiei, Liban şi Israel. Am încercat să găsesc o fotografie cu acest hamster autohton, dar majoritatea imaginilor de pe net sunt cu hamsteri aurii, specie pe care am crescut-o şi eu in copilaria mea, dar pe atunci nu erau camere digitale.
Cqt despre hâeciogii europeni daca doriţi să aflaţi mai mult accesaţi Status of Hamsters in Europe şi veţi afla ca există o Convenţie de la Berna pentru protejarea acestor specii, majoritatea dintre ele fiind înscrise pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii, fiind pe cale de dispariţie, în special din cauza oamenilor şi a industrializarii agriculturii.
joi, 26 mai 2011
marți, 24 mai 2011
O noua "zonă umedă" a Galaţiului: faleza inferioară
Şanţ plin cu apă pe faleza inferioară. |
Zeci de metri de şanţ plin cu apa, gunoi şi nămol. |
Probabil se doreşte a se creea o nouă zonă umedă la Galaţi şi nu ne spune nimeni.
Teren transformat în mlaştină. |
marți, 17 mai 2011
Hey teacher! Leave them kids alone!
Profesorii la umbră, elevii la soare, RWE cu mapa, elevii cu "sapa". |
Ca scena să fie şi mai „românească”, expediţia şcolarilor de pe malul Dunării era supravegheată din punct de vedere „tehnic” de un reprezentant al firmei R.W.E. Ecologic Service S.A., bag seamă pe post de supervisor, care nu făcea nimic în afara faptului că ducea o mapă în mână. Să nu uităm că firma de salubritate mai sus amintită este plătită din bani publici să cureţe faleza, aşa că dacă şi-ar fi făcut treaba ca lumea în fiecare zi, copiii n-ar fi avut ce aduna.
Aşa că la o astfel de educaţie nu putem decât să dedicăm un aşa cântec:"Another Brick in the Wall"., dar mai ales refrenul: "we dont need your education"...
vineri, 6 mai 2011
Graffiti sau vandalism?
Înainte de Florii. |
După Florii. |
Ce fac băieţii din Mazepa pe gardurile şcolii sau pe scările de la faleză este o mâzgâlire care nu ne spune nimic, nu ne trezeste nici un sentiment şi singurul lucru care poate fi remarcat este că-i păcat de banii părinţilor stricaţi pe vopsele şi de munca celor de la Ecosal obligaţi de primar să cureţe mizeria.
Luaţi băieţi un album de pictură, puneţi mâna pe o foaie de bloc de desen şi mai exersaţi, perfecţionaţi-vă un "tag", concepeţi un (o) "target", "piece", "burner", "throw-up" etc. care să ne placă şi o să fim primii care o să vă promovăm.
Până atunci ofer mai jos o mostra de graffiti adevărat de pe zidul Berlinului.
joi, 5 mai 2011
Prietenii care ne bucură plimbările pe faleză
Mierlă mascul |
Sticlete |
Ceată de rândunele pe malul Dunării la Galaţi. |
Din păcate numărul rândunelelor a scăzut mult în acest an din cauza unor tulburari de climă care le-a afectat în timpul migraţiei şi multe exemplare au muritasta toamnă. Din zecile de păsari de la mine din cartier care aterizau dimineaţa pe cablul de sub fereastra mea şi care sporovăiau cât timp beam cafeaua, anul astă a aparut doar o pereche. Sper să mai apară şi altele, eu le aştept.
Etichete:
faleza Dunării,
Galaţi,
rândunele
O cioară curajoasă
Pe faleza Dunării o cioară curajoasă a atacat de mai multe ori o pisică, care s-a apropiat prea mult de cuibul ei. Tot spectacolul a durat mai mult de o jumătate de oră, din care va redau două fragmente, din care cel mai mare îl gasiţi aici pe you tube.
marți, 3 mai 2011
Câţi fazani sunt pe faleză?
Ţipetele de alarmă ale fazanilor de pe faleză atunci când trecem prin dreptul lor ne spun ca femelele deja clocesc pe sub tufele de pe deal. Un falezist onorabil mi-a spus zilele astea că deja sunt trei familii care clocesc pe faleză, sau cel puţin 3 masculi au fost semnalaţi în diverse locuri din crâng. Se pare că în ciuda comunitarilor mai numeroşi ca în alţi ani, păsările au supravieţuit şi chiar sunt semne de ocupare a nişei ecologice numite faleză.
Probabil tot ţipătul fazanului ascultau şi cei doi gardieni care se odihneau zilele trecute pe o bancă de pe faleză, asta în timp ce în apropiere câţiva puradei adunau flori de liliac pentru a le vinde la cimitir. Cum nu avea scrumiera doamna poliţistă a aruncat chiştocul de ţigară în iarbă, după ce şi bătut un cui în coşciug şi apoi a plecat însoţită de colegul său, agale, pe drumul de coştişă ce duce spre Vaslui. Ce meserie interesantă, nu-i aşa? Te plimbi prin aer curat, admiri natura, mai te odihneşti, mai tragi o ţigară...
Domnul director Gâscă le-a repartizat probabil faleza să-i ajute pe amândoi să scape de obezitate că prea erau rotofei!
Probabil tot ţipătul fazanului ascultau şi cei doi gardieni care se odihneau zilele trecute pe o bancă de pe faleză, asta în timp ce în apropiere câţiva puradei adunau flori de liliac pentru a le vinde la cimitir. Cum nu avea scrumiera doamna poliţistă a aruncat chiştocul de ţigară în iarbă, după ce şi bătut un cui în coşciug şi apoi a plecat însoţită de colegul său, agale, pe drumul de coştişă ce duce spre Vaslui. Ce meserie interesantă, nu-i aşa? Te plimbi prin aer curat, admiri natura, mai te odihneşti, mai tragi o ţigară...
Domnul director Gâscă le-a repartizat probabil faleza să-i ajute pe amândoi să scape de obezitate că prea erau rotofei!
Orion si nebuloasele sale
![]() |
Schiţă a constelaţiei Orion şi a nebuloaselor sale dupa APUD-NASA. |
La sud de Alnitak, se poate observa cu un telescop o nebuloasă întunecată din praf şi gaze care are forma unui cap de cal: HHN (Horse Head Nebula). Imagini superbe cu această nebuloasă vedeţi pe APUD (Astronomy Picture of the Day), site NASA, accesibil şi de pe blogul meu.
![]() |
HHN imagine publicată de NASA după Canada -France-Hawaii Telescope. |
Lateral de Nebuloasa Cap de Cal şi de Alnitak se găseşte Nebuloasa Flacără, formaţiune care alături de celelalte nebuloase formeaza Norul Molecular Complex Orion. Zona întinsă pe 500 de a.l. (ani lumină) are un diametru de 20 de a.l. si este considerata un "creuzet" al producţiei de stele noi. Un pic mai sus se gaseşte o alta componenta a Norului M.C.O. şi anume Nebuloasa M 78. O schiţă a nebuloaselor lui Orion aveţi aici:
![]() |
Albastru: M42, Negru: N. Cap de Cal si N. Flacară, Roşu: M 78 Arcul de cerc Galben: Bucla Barnard, steaua portocalie: Betelgeuse. |
luni, 2 mai 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)