miercuri, 22 iunie 2011

Dunărea celtică

Numele fluviului este revendicat şi de fanii celţilor în numeroase articole apărute pe net. Unele dintre ele sânt pure speculaţii de blogeri, care asimilează în Celţia, o denumire mai forţată a teritoriului ocupat de celţi în antichitate şi zone în care aceştia n-au ajuns niciodată, cum ar fi cele din nordul Mării Negre unde curg Dniester, Dnieper, Don. Totuşi autori serioşi cum ar fi John Koch în cartea "Celtic culture: a historical encyclopedia" tratează problema numelui Donau- Danube cu seriozitate prezentând ambele ipoteze celtică şi sarmată a numelui fluviului.
Este cert că celţii au fost un popor dunărean, fluviul fiind "autostrada civilizaţiei celtice", iar pentru a impăca pe toată lumea unii istorici folosesc denumirea de Donaris pentru Dunarea de Sus şi cea de Istros pentru Dunarea de Jos, nu în sensul în care înţelegem noi acum aceste teritorii, (sau dacă vreţi episcopate), ci pentru regiunile fluviului de la izvoare pâna la Cazane şi de la Cazane la vărsare.
Cum leagă celts-lovers numele fluviului de mitologia celtă? După unii Danu ar fi zeiţa mamă a celţilor. După alţii danu ar fi însemnat în limba celţilor râu, şi ca să nu supere pe nimeni alţii cred ca Danuvius era un zeu celto-latin.
Denumirea actuală a fluviului în limba română s-a făcut ca şi în cazul altor toponime de origine latină în dauna celei greceşti (Istros). Ori civilizaţia latină a fost cea care a urmat celei celtice şi celei greceşti în antichitate, iar la asta s-a adaugat ulterior internaţionalizarea numelui fluviului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu