vineri, 8 august 2014

De ce se dărâmă faleza Dunării de la Galaţi III

Faleza Dunării de la Galaţi imediat după inaugurare.
Se observă pe toata lungimea piciorului taluzului canivoul de colectare al apelor uzate, marcat cu o linie galbenă
Foto "Vechiul Galaţi în imagini"
Priviţi fotografia de mai sus realizată în anii 60. La baza falezei, acolo unde se termină taluzul se observă pe fotografie o bandă lungă de aspect striat, pe care am marcat-o printr-o linie galbena pentru a o identifica mai uşor. Este un canivou, o amenajare prin care trec în general conducte, sau ca în cazul de faţă sunt colectate apele meteorice. 
În esenţă vorbim de un şanţ betonat adânc de câteva zeci de cm, acoperit cu plăci de beton cu deschizături prin care să se strecoare apa. Zăpezile topite şi apa de ploaie scursă de pe taluzul falezei sunt adunate în acest şanţ (betonat ca să nu se scurgă apa în pământ!!) şi eliminate prin conducte de canalizare în fluviu.
Atât arhitectul, cât şi constructorul au avut în vedere colectarea apelor meteorice care ar putea influenţa stabilitatea pantei în caz de umezire excesivă. Din ce mai ţin minte înainte de 1990 acest canivou era curăţat periodic de reprezentaţii intreprinderii de gospodarire comunală locală, dar în ultimii 20 de ani n-am văzut niciodată pe nimeni să-l mai cureţe. Mai multe lucrări efectuate recent pe faleză şi câteva alunecări de teren care s-au petrecut în ultimii ani, au dus la astuparea canivoului în mai multe puncte pe faleza inferioară:
·        În amonte de restaurantul „Pescăruş”, unde o ţeavă spartă care alimenta fosta terasă „Trandafirul” a săpat un adevărat şanţ pe care ulterior a avut loc o alunecare de teren. (foto 2).
·        În dreptul fostului parc de câini unde alunecările de teren generate de scurgerile din conducta de alimentare cu apa de Dunăre a spaţiilor verzi din oraş a generat adevărate grote. (foto 3).
·        La scările „albastre” unde se coboară dinspre bulevardul Coşbuc, unde constructorii care au îngropat conducta de canalizare ISPA au astupat si canivoul.
·        În dreptul grupului de sculptură în metal al lui Siclodi „Confluenţe”, unde tot conductele sparte au generat o alunecare de teren în 2011, iar lucrătorii SADP Galaţi au nivelat terenul astupând canivoul cu pământ.(foto 4).
·        În dreptul restaurantului „Libertatea” unde lucrările pentru alimentarea cu apă a teraselor plutitoare ale unor politicieni locali au astupat cu totul canivoul.
Ai spune că nu-i mare lucru, că în definitiv au rămas canalizările care drenau canivoul şi indiferent de volumul de apă aceasta tot va fi eliminata spre fluviu. În realitate aceste canalizări sunt colmatate de decenii, pline de gunoaie şi de pământ, iar lucrările care au avut loc pe faleză pentru montarea conductei de canalizare le-au întrerupt traiectoria.(foto 5, 6).
Aşa că apa provenită din topirea zăpezii şi cea de ploaie care se scurge pe taluz nu mai poate fi colectată şi infiltrează loessul taluzului. Acesta se tasează şi din loc in loc se produc cavităţi, care se prăbuşesc formând grote, ravene şi şanţuri de tip torenţial pe care apar apoi alunecările de teren. Le-am văzut cu ochii mei în incursiunile pe care le-am făcut atunci cănd duceam mâncare, sau brichete de sare căprioarei de pe faleză şi m-am îngrozit de cât de extinse sunt aceste plăgi ulcerate ale taluzului.
Exploatarea corectă  a sistemului de drenaj al falezei în ultimii 20 de ani constând doar din curăţarea periodică a canivoului şi a canalizărilor nu ne-ar fi adus în situaţia de azi, când se pune inclusiv perspectiva sumbră de a pierde faleza, singurul loc de promenada pentru gălăţeni. Dar în loc să se implice în rezolvarea imediată şi cu mijloacele pe care le are la îndemână, furnizate de societăţile proprii, Primăria Galaţi se încurcă în studii de fezabilitate, pedologice, geologice şi de mediu, în timp ce angajaţii respectivelor societăţi fac totul să dărâme cât mai repede faleza, probabil să scape de atâta muncă.
Voi reveni cu o postare dedicată acestora din urmă şi bătaii de joc faţă de domeniul public al celor care ar trebui să-l protejeze.
Altă imagine cu Faleza Dunării de la Galaţi imediat după inaugurare.
Se observă pe toata lungimea piciorului taluzului canivoul de colectare al apelor uzate.
Foto "Vechiul Galaţi în imagini"
Şanţul de colectare a apelor pluviale da pe afară în lipsă de drenaj.
Fotografie personală primavara 2014

Plin de gunoaie si pământ canivoul a devenit nefuncţional.
Fotografie personală

Colector de ape pluviale plin cu apă care nu are unde să se scurgă.
Fotografie personală

Crescătorie de broaşte şi de ţânţari..
Fotografie personală
Ađa ara acum canalizările de pe faleză.
Fotografie personală

Canalizare inutilă, colmatată şi cu traseu întrerupt.
Fotografie personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu