vineri, 22 august 2014

Pluta dunăreană la Galaţi

De două zile a acostat în portul de ambarcaţiuni o plută din trunchiuri de brad. Compusă din 60 de trunchiuri cu diametrul între 40-50 cm, legate între ele cu chingi, pluta are 18 metri lungime şi 8 metri lăţime si căntareşte peste 40 de tone. Cu un echipaj de 4 persoane, 3 nemţi şi un bulgar vorbitor de limbă română, pluta a plecat din Vidin  în luna iunie şi a navigat dusă de curenţii fluviului pănă la Galati, unde va face o pauză de 3 zile, luni urmând să plece spre Tulcea.
Împins de curiozitate astăzi am intrat în portul de ambarcaţiuni, mai ales că pe afişul prins în tufe pe faleza inferioară a Dunării scrie: "Vă aşteptam la bord".
Aşadar am pornit-o spre pasarela care duce spre portul de ambarcaţiuni, dar care era închisă cu cheia. Un paznic m-a informat că nu am acces, portul fiind proprietate privată. 
- Când s-a privatizat?
- De la început, de când s-a făcut.
- Păi nu s-a făcut cu banii de la UE? Şi cu banii noştri?
- Nu ştiu domnule, stiu că numai proprietarii de bărci au voie aici, dacă se fură ceva, eu răspund.
Îl conving că n-am venit să fur nimic, îi arat sacoşa cu câteva mici atenţii pentru cei de pe plută şi mă lasă să trec, ba chiar mă însoţeşte. Mai mult sunt surprins de faptul că vorbeşte binişor de bine engleza cu capitanul plutei, careia îi explica că i-am zis eu de afiş şi că acest lucru (vizitarea plutei) nu este permis fără acordul autorităţilor, iar dacă vrea să primescă vizitatori n-are decât să-şi lege pluta la mal, nu în portul de ambarcaţiuni.
Într-un târziu pleacă, convins că nu am intenţii rele şi trec peste balustradă şi intru pe plută. Mă întâmpină un bulgar solid, Svetoslav Velikov, care vorbeşte perfect româneşte, fiind din Kutovo şi căpitanul acestei expediţii, domnul Eisele Jurgen. Este din Karlsruhe oraş din landul Baden-Wurttemberg, în care din cele două râuri: Brigach şi Breg se formează Dunărea. Bun cunoscător al ţărilor riverane Dunarii prin funcţiile pe care le-a avut în admnistraţia ţării sale şi prin prietenii pe care îi are în diverse oraşe dunărene, Jurgen Eisele a construit aceasta plută în 2013, cănd a făcut cu ea prima expediţie pe sectorul Vidin-Calafat şi Olteniţa-Silistra. Domnia sa crede că Dunărea, fluviul european care uneşte 110 milioane de cetăţeni din 14 ţări trebuie redescoperită şi promovată. Iniţiativa "Pluta dunăreană" se doreşte a fi un mijloc de întâlnire al oamenilor şi al culturilor, de cunoaştere a ONG locale, de promovare a turismului, ecologiei şi prieteniei între oameni.
Călătoria este sponsorizată de diferite asociaţii şi societăţi, dar numărul mare al celor care au dorit să facă plimbări cu pluta, scurte calătorii, ba chiar câte o chermeză, i-a determinat pe proprietari să impună nişte taxe, care îi ajută să-şi acopere unele cheltuieli neprevăzute.
Mai multe relaţii pe pagina în limba română a plutei, sau pe pagina facebook: DanubeRaft.
Pluta dunăreana în portul de ambarcaţiuni din Galati

Jurgen Eisele.

Aspect de pe plută.
 
Aspect de pe plută.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu