miercuri, 10 martie 2010

Argumente pentru teoria Ryan-Pitman

Cercetarile declansate de teoria aplicarii legii vaselor comunicante in situatia generata de cresterea nivelului marilor dupa ultima glaciatiune si de revarsarea Mediteranei in Egee, a acesteia in Marmara si a acesteia in Marea Neagra au avut atat sustinatori cat si critici.
ARGUMENTE IN FAVOAREA TEORIEI:
  1. cercetari oceanografice constand din scanarea fundului Marii Negre la zona de confluenta cu Bosforul au evidentiat santuri de eroziune sapate de apa care s-a varsat din Marmara in Marea Neagra.
  2. marina tarista care avea baza navala in Sevastopol, a cartografiat inainte de primul razboi mondial fundul Marii Negre si a evidentiat un sant enorm intre Sf. Gheorghe si Crimea, considerat astazi fosta albie a Dunarii, precum si santuri similare pornind de la acesta, catre nord, probabil fostele albii ale Niprului si Nistrului.
  3. Robert Ballard descoperitorul epavei "Titanicului" a evidentiat in cursul mai multor expeditii efectuate in Marea Neagra prezenta de scoici de apa dulce in sedimentele de pe fundul marii. Acelasi cercetator a gasit pe coasta de sud a marii la adancimi de 95 si 150 de metri urme de locuire anterioare potopului (constructii din lemn, blocuri de piatra aranjate de mana omului etc.).
  4. cu ocazia construirii Canalului Bucuresti-Dunare s-au gasit in albia raului Arges la 25-30 de metri adancime trunchiuri de copaci ingropati in nisip, perfect conservati din specii disparute de stejar, tei si gorun, in zona localitatii Mihailesti.
  5. pe Grindul Letea s-au descoperit fosile de mamut, animal disparut dupa ultima glaciatiune precum si de rinoceri, ingropati la 12 metri sub stratul de nisip
  6. salinitatea scazuta a apei Marii Negre face ca ea sa fie foarte saraca in specii de plante si animale, care din aceasta cauza nu s-au adaptat la acest biotop. In marea Neagra nu traiesc corali, arici de mare, cefalopode si este prezenta o singura specie de rechini si doar una de delfini. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu