ARGUMENTE IN FAVOAREA TEORIEI:
- cercetari oceanografice constand din scanarea fundului Marii Negre la zona de confluenta cu Bosforul au evidentiat santuri de eroziune sapate de apa care s-a varsat din Marmara in Marea Neagra.
- marina tarista care avea baza navala in Sevastopol, a cartografiat inainte de primul razboi mondial fundul Marii Negre si a evidentiat un sant enorm intre Sf. Gheorghe si Crimea, considerat astazi fosta albie a Dunarii, precum si santuri similare pornind de la acesta, catre nord, probabil fostele albii ale Niprului si Nistrului.
- Robert Ballard descoperitorul epavei "Titanicului" a evidentiat in cursul mai multor expeditii efectuate in Marea Neagra prezenta de scoici de apa dulce in sedimentele de pe fundul marii. Acelasi cercetator a gasit pe coasta de sud a marii la adancimi de 95 si 150 de metri urme de locuire anterioare potopului (constructii din lemn, blocuri de piatra aranjate de mana omului etc.).
- cu ocazia construirii Canalului Bucuresti-Dunare s-au gasit in albia raului Arges la 25-30 de metri adancime trunchiuri de copaci ingropati in nisip, perfect conservati din specii disparute de stejar, tei si gorun, in zona localitatii Mihailesti.
- pe Grindul Letea s-au descoperit fosile de mamut, animal disparut dupa ultima glaciatiune precum si de rinoceri, ingropati la 12 metri sub stratul de nisip
- salinitatea scazuta a apei Marii Negre face ca ea sa fie foarte saraca in specii de plante si animale, care din aceasta cauza nu s-au adaptat la acest biotop. In marea Neagra nu traiesc corali, arici de mare, cefalopode si este prezenta o singura specie de rechini si doar una de delfini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu