luni, 15 martie 2010

Bratele Dunarii

Este foarte probabil ca in antichitate unele din lacurile conexe Razelmului (Valea Nucarilor-Agighioil, Babadag, Nuntasi) sa fi fost considerate ca fiind brate de varsare ale Istrului, dar din punct de vedere stiintific acest lucru este imposibil. Terenul din preajma Deltei Dunarii este probabil cel mai vechi din Europa si n-a suferit modificari semnificative in ultimele milioane de ani. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Delta, care daca ar trebui sa luam in calcul ipoteza Ryan-Pitman, de formare a Marii Negre prin revarsarea Marii Mediterane via Egee-Marmara-Bosfor, n-ar avea mai mult de 7600 de ani. Cert este ca dincolo de relatarile anticilor simpla consultare a unor harti ne arata ca Histria, Tomis, Callatis, Parthenopolis, Arganum, Halmyris si cel putin inca 3-4 care stau ingropate in grindurile deltei.au fost porturi maritime si nu fluviale, aluviunile din fluviu depuse in miile de ani izolandu-le pe unele din ele de apa marii.
In ce priveste traseul bratului sudic propus de dvs. si pe care sper sa-l explorez la vara per-pedes daca sanatatea imi va permite, cred sincer in urma consultarii hartilor existente pe net, ca nu putea a fi altul decat: Noviodunum, Somova, Tulcea si apoi urmand limita nordica a masivului dobrogean si actuala sosea judeteana 222C Nufarul-Bestepe-Mahmudia-Murighiol- Dunavatul de Sus, unde se varsa in mare. Pe mai multe harti din cosmos intre Dunavatul de Sus si cel de Jos se vad albii de fluvii care ar corespunde aproximativ actualului loc de amplasare a Canalului Dunavat. Shimbarea directiei suvoiului de la vest la est catre sud as pune-o pe seama barajului format de grindul Caraorman si a curentilor marini. In ce priveste Lacul Babadag si celelalte mai mici satelite golfului Halmyris probabil ca erau mlastini uriase si greu de trecut atat pe jos cat si cu o nava si puteau lesne a fi confundate cu ostiumuri de varsare.
Daca mergem mai jos pe litoralul romanesc, gasim situatii similare cu foste golfuri acum lacuri: Histria, Nuntasi, Corbu, Tasaul, Siutghiol, Tabacariei, Techirghiol, Costinesti, Neptun, lacul de la Saturn si in fine cel din Mangalia, care ar fi putut fi cu usurinta confundat cu un fluviu datorita marimii sale si lungimii considerabile.
Nu-mi ramane decat sa verific in teren in amanunt o parte din parerile mele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu