vineri, 19 martie 2010

Harta Daciei, Panoniei, Iliriei si Moesiei

O harta deosebita din colectia David Rumsey (davidrumsey.com) este cea alcatuita de Adrien Hubert Brue la Paris in 1826 care incearca sa localizeze pe seama izvoarelor istorice din antichitate forme de relief si localitati de pe teritoriul Daciei, Panoniei, Iliriei si Moesiei. Vom avea bucuria sa gasim pe aproape de Galati, pe undeva in Moldova, in Carpatii orientali probabil pe valea Putnei: M. sacer apud Getas Cocajon v. Cogaion, iar pe malul marii si pe Dunare toate cetatile cunoscute: Callatis, Tomi, Constantiniana, Histropolis, Adv Salices, , Salsovia, Aegissus, Noviodunum, iar intre ele Pons Darii Hystaspis. Gurile Istrului de la nord la sud sunt:
  • Boreum ostium, (cu un canal mai mic Calum ostium), pe actualul Chilia
  • Naracum secundum ostium, actual Sulina
    • intre ele insula Peuce
  • Pulchorul ostium, actual Sf. Gheorghe
  • Naracum ostium, Gura Portita
  • Sacrum ostium, Gura Periteasca
Dintre localitatile din interiorul Moesiei este interesanta localizarea cetatii Vallis Domitiana probabil identic cu Valle Domitiana din Itinerarium Provinciarum Antonini Augusti si cu Vicus Domitianus din alte harti, pe malul vestic al lacului Halmyris, cam pe unde ar fi Babadagul considerat de unii Vicus Novus.
Cum harta lui Brue nu poate fi download-ata de pe colectia Rumsey va propun o harta din 1849 a lui Alexander Findlay, de pe site-il bibliotecii Universitatii din Texas (lib.utexas.edu), care pare copiata dupa harta din 1826, cu mici modificari date de datele adunate in doua decenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu