joi, 11 martie 2010

Critica teoriei Ryan-Pitman

Un geolog roman, pe nume Liviu Giosan, culmea tot de la Wood Hole Oceanographic Institution Cape Code, Massachusetts este cel mai mare critic al teoriei Ryan-Pitman, dar nu in sensul de localizare a potopului biblic la Marea Neagra, cum sugereaza presa romaneasca, ci ca fenomen, gravitate si consecinte. De fapt teoria potopului cuprinde numeroase speculatii privind migratii in masa a fermierilor neolitici catre Europa de vest ca urmare a alungarii lor de valul de apa adusa din Bosfor.
Am citit lucrarea cercetatorului roman scrisa impreuna cu Florin Filip si Stefan Constantinescu de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti si ea cuprinde in general urmatoarele idei generate de forajele efectuate in 2007 de cei trei in Delta Dunarii la o adancime de 45 m si de analizele geologice, biologice si de masurare a varstei sedimentelor prin radiocarbon:
  1. nivelul Marii Negre a crescut in ultimii doisprezece mii de ani cu maxim 30 m si nu cu 80-90 de metri cat sustine Ryan-Pitman
  2. deversarea apelor oceanice prin Bosfor s-a facut lent probabil in multi ani si nu a antrenat migratii in masa ale fermierilor din neolitic
  3. la data potopului Delta Dunarii exista si in ultimele 5 milenii n-au aparut modificari semnificative, datele rezultate din studiul sedimentelor precizand:
    • nisipurile care formeaza plajele actuale ale Sulinei si Sf. Gheorghe au sub 2000 ani
    • grindurile care au inchis Delta Dunarii spre mare au 2000-3600 ani
    • acum 4900-4400 de ani delta fluviului era deschisa catre mare
    • acum 9500-9700 de ani sub straturile actuale de sedimente ale deltei s-a depus nisip aluvionar adus de fluviu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu