miercuri, 17 martie 2010

Harta lui Ptolemeu si Tabula Peutingeriana

Sa facem o trecere in revista a numarului de guri de varsare a Dunarii-Istru in mare la autorii antici si apoi la cei din Evul Mediu:
Herodot in "Istorii" in Cartea a patra, paragraful 47 mentioneaza: "Istrul are cinci guri".
Ptolemeu ceva mai tarziu mentioneaza ca Istrul avea 6 brate si le si enumera de jos in sus: Peuke, Narakion (Gura Sfanta), Kalon (Gura Frumoasa), Pseodostoma (Gura Falsa), Boreion (Gura Nordica) si Psilon (Gura Goala), sau Thiagola, dupa numele lacului aflat la varsarea sa. Dupa lumea cunoscuta in timpul lui Ptolemeu in Evul Mediu s-au desenat mai multe harti, pe unele din pacate gurile Dunarii nu se vad foarte precis conturate.
Sursa ilustratiei: Wikipedia.
Mai exact se pot vedea gurile fluviului pe o harta foarte interesanta Tabula Peutingeriana, un document din secolul XI, intocmit dupa o harta si un itinerarium roman din primele secole dupa Hristos. Pe sectiunea a-VII-a pe care se regasesc: Dacia, Thracia, Macedonia, Achaia, Cyrene si Creta, fluviul se varsa prin 5 sau poate chiar 6 guri: "Hostia Fl. Danubii", undeva mai sus de Tomis. Se disting de altfel si alte localitati din Dacia antica: Callatis, Histriopolis, Salsovia (Mahmudia de azi), Ad Stoma (imprecis de localizat, posibi Sf. Gheorghe, Noviodunum (Isaccea), Arrubium (Macin), Troesmis (Jiglita), Beroe (Garliciu), Carsio (Harsova), Axiopolis (Cernavoda), Sucidava (Topalu), Durostorum (Silistra) si Sagadava imprecis de localizat. Harta are oricum mari greseli de amplasare si de orientare, dar este primul document scris de atestare a acestor localitati.
Sursa ilustratiei: euratlas.net
Harta a fost argumentul principal al unui cercetator galatean autodidact, care sustinea in ziarul local "Viata Libera" de acum un an si ceva ca a gasit prima atestare documentara a localitatii Galati in aceasta tabula, prin inscriptia "Tanasis Galatie" scrisa la nord de fluviu, chiar mai la nord de alte doua rauri care se varsa in mare, dincolo de "roxylanis sarmate" (roxolanii sarmati), idee pe care nu o impartasesc, dar pe care o voi trata separat in alt articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu