miercuri, 26 mai 2010

Rusaliile sau Efemeridele

In serile de primavara de la sfarsitul lunii mai, daca treceti cu masina printr-o lunca a unui rau, sau pe malul unei balti, veti avea surpriza neplacuta sa va fie bombardat parbrizul de o ploaie de insecte care zboara in roiuri in apropierea apei. Sunt efemeride, sau cum se numesc in popor "rusalii", datorita faptului ca apar in acelasi timp cu sarbatoarea religioasa a Pogorarii Sfantului Duh. Ce sunt de fapt rusaliile? Primul indiciu cu privire la aceste insecte, l-am primit din numarul 1 in limba romana a revistei National Geografic, in care se gaseste un articol despre "inflorirea Tisei", fenomenul de explozie a vietii din adancul apelor, sub forma unor fiinte gingase si fragile care traiesc cateva ore, timp in care se inmultesc, pentru a muri dupa ce si-au realizat programul inscris genetic. Am realizat atunci citind articolul din NG, ca in plimbarile mele pe malurile raului, ma intalnisem cu aceste insecte care sunt prezente in mai multe specii si la noi. Din cele sapte specii de efemeride din Europa, patru sunt comune la noi si anume: E. danica, E. glaucops, E. vulgata, E. lineata (dupa Fauna Europeae). 
Numele de Efemeridele (Ephemeroptera) este format din grecescul "ephemeros" adica trecator, cu viata scurta si "pteron"  cu aripi. In stadiul de adult insectele traiesc de la o ora pana la maxim o zi, timp in care nu se hranesc, singura activitate fiind aceea de a gasi un partener pentru a se acupla in vederea perpetuarii speciei. Dupa fecundare, femela depune in apa raului oua, care cad la fundul apei din care vor iesi larve, ca dupa o perioada variabila, de unu sau mai multi ani vor evolua spre stadiul de adult pentru a relua ciclul. 
 Larvele sunt in general carnivore si le vedeam cand eram copil prinse in ciorpacul cu care strangeam purici de balta pentru pestisorii din acvariul copilariei mele, ca un fel de gandaci urati cu gheare si tepi ascutiti, care se incurcau in plasa improvizata din ciorapii vechi de nylon ai mamei din care imi confectionam plasa. Aceste larve erau cautate de pescari pentru a fi prinse in carligul unditei. De fapt si insecta adulta este folosita mai ales la pescuitul "la musca", cand se utilizeaza copii fidele ale efemeridelor, construite din fulgi si pene. Asocierea dintre efemeride si sarbatoarea Rusaliilor a generat la multe popoare (inclusiv la al nostru) legende interesante. Astfel la unele popoare sunt asemuite cu ingerii datorita aspectului lor diafan, iar la noi, (un popor ceva mai trist), cu sufletele celor morti de copii sau de tineri inainte de a cunoaste dragostea, pe care Dumnezeu le da voie o data in viata, de Rusalii sa guste din fructul oprit. Se pare ca insectele sunt foarte sensibile la poluare si din aceste cauze numarul lor s-a redus semnificativ, din batrani se povesteste ca de Rusalii apele Dunarii si ale Prutului se acopereau de insecte moarte, spre deliciul pestilor care se infruptau din ospatul cazut la propriu din cer. Totusi exista zone in care densitate acestor insecte este destul de mare, eu personal le-am intanit in urma cu cativa ani pe digul Galati- Braila si recent pe soseaua Smardan-Macin. Din pacate numarul lor se reduce an de an, fenomen observat si in alte state. Din aproximativ 630 de specii existente in America de nord, cel putin 3 sunt pe cale de disparitie, iar soarta altora este incerta in urmatorii ani. Cum ordinul din care fac parte aceste insecte cuprinde mai multe familii cu habitat si biologie asemanatoare, nu putem decat sa speram ca si generatiile urmatoare se vor intalni cu ele. Denumirea de efemeride este utilizata si pentru a defini tabelele cu pozitia corpurilor ceresti in diferite momente ale timpului, utilizate de astrologi si astronomi. Datorita exploziei de situri de astrologie, daca vrei sa afli amanunte despre efemeridele insecte cauta cu denumirea consacrata de "mayfly" (musca de mai) sau intra pe paginile specializate, multe tari (Franta, Germania, SUA, Canada, Rusia etc.) avand pagini consacrate efemeridelor proprii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu