miercuri, 9 iunie 2010

Propunerile mele pentru faleza dunarii

"Viata Libera" a initiat pe forum o masa rotunda privind opiniile galatenilor privind faleza. Iata mai jos punctul meu de vedere.
Problemele ridicate pe acest topic le semnalez de mai bine de un an, dupa ce cu multi ani inainte le-am sesizat primarului municipiului. Am impresia ca acest minunat loc de recreere al galatenilor este lasat intr-o relativa abandonare de administratia publica locala, care n-a invatat in 20 de ani de plimbari prin parcuri europene si de aiurea cum ar trebui intretinut un astfel de asezamant. Iata cateva propuneri:
1.faleza ar trebui sa aiba un administrator care sa stie ce trebuie facut zilnic in acest parc si care sa supravegheze prestatiile firmei de curatenie, a ADP, ale gardienilor publici etc. Dar trebuie sa fie un om care sa stea toata ziua pe faleza, nu in birou si in nici intr-un caz un "city manager", cum avem acum care habar nu are de nimic in ce priveste administrarea unui oras.
2. spatiile verzi ar trebui complet reabilitate, de un arhitect peisagist, sau in orice caz de un specialist: sunt copaci care ar trebui extrasi din parc fiind foarte batrani si foarte deteriorati, sunt arbori fara nici-o valoare peisagistica care trebuiesc eliminati (corcodusi, otetari), sunt arbori care sunt plantati fara a se tine cont de elemente esentiale din silvicultura si horticultura (distante, vecinatati, absenta tutorilor etc.), incadrati peisagistic bizar (conifere langa foioase de lunca, concentratii de arbusti spre partea de belvedere (adica spre Dunare, intre aleea de jos si fluviu, impiedicand vederea spre apa).
3. peluzele neingrijite, pline de gropi, de cioturi, de resturi de instalatii electrice, ingrijite primitiv (udate cu furtunul de pompieri, taiate cu motocoasa neuniform si fara arta, nefertilizate niciodata), trebuiesc refacute prin astuparea gropilor (cateva camioane de mranita!!), scoaterea cioatelor si a resturilor de instalatie electrica, a pietrelor din vechile scuaruri, azi disparute. Plantare de gazon, udare cu instalatii moderne, tuns uniform si frecvent cu masina profesionala, fertilizare si extragerea buruienilor perene confundate cu flori de cei care cosesc iarba
4. constructia unei piste de jogging in actuala zona verde pentru sutele de amatori ai acestui sport, mai numerosi decat rolerii pentru care s-a facut pista. Pista din zgura de care (inca) mai avem la combinat, pentru ca cei care alearga sa nu-si faca praf articulatiile pe asfaltul falezei.
5. astuparea gropilor si gurilor de canalizare de pe faleza superioara si cea inferioara, ramase descoperite de multi ani, unele chiar anterior lucrarii ISPA de pe faleza
6. refacerea digului de la fluviu in portiunile in care acesta a fost mancat de apa
7. interzicerea totala a circulatiei vehiculelor pe faleza inferioara, chiar si a celor ale autoritatilor (in absenta unor solicitari pentru interventie) si aprovizionarea societatilor comerciale de pe faleza numai noaptea
8. recuperarea parcarii concesionate firmei de transport naval de la trecere bac , care o tine goala, dar blocata, in timp ce sute de autoturisme blocheaza ambele capete de acces pe faleza si faleza superioara
9. interzicerea utilizarii statiilor de amplificat sunetul si a difuzoarelor in afara spatiilor de alimentatie publica inchise; pentru cei care nu stiu, amenajarea cu cativa ani in urma a unei discoteci in aer liber la fosta cofetarie de pe faleza (Trandafirul), a dus la disparitia de pe faleza a singurului cuib de bufnite si la parasirea zonei de privighetori si alte pasari cantatoare din cauza zgomotului. Faleza Dunarii este rezervatie naturala si i se aplica legislatia corespunzatoare de mediu privind ocrotirea zonelor protejate!
10. refacerea aspectului monumentelor din expozitia de arta plastica din metal de pe faleza, care chiar daca nu plac la toti, au valoare simbolica pentru oras si pentru faleza
11. refacerea iluminatului decorativ al monumentelor de arta din metal de pe faleza, prin amplasarea lor nu la nivelul solului cum eronat s-a facut acum doi ani, cheltuindu-se sute de milioane de lei, pe o lucrare care acum este complet devastata, ci pe stalpii de iluminat pentru a fi ferita de actele de vandalism
12. rezolvarea situatiei cainilor comunitari
13. amenajarea unui loc de joaca si de socializare pentru caini
14. amenajarea unui loc cu aparate stradale de gimnastica in aer liber (exista o improvizatie cu doua bare la scarile de la "Furculita", care este vesnic ocupata de amatori).
15. extinderea alimentarii cu apa potabila si a canalizarii pentru toata faleza inferioara, in vederea alimentarii cu apa a societatilor de pe faleza, a ambarcatiunilor, a fantanilor arteziene (tasnitori). Traim cu speranta ca dotarea falezei inferioare cu instalatie de apa si canalizare se va face transparent si nu pentru smecherii care au pontoane sau vaporase ancorate, pentru care s-a facut pe sest, care a costat sute de milioane din bani publici acum un an, o lucrare care a deteriorat spatiul verde care nici acum nu este refacut.
16. amenajare de grupuri sanitare "normale" pe faleza, conform legislatiei. La 30 de grade Celsius utilizarea unui WC ecologic dauneaza grav sanatatii!
18.Extinderea prin sistemul de pontoane ancorate a unitatilor de alimentatie publica si pe alte zone de mal decat pe extremele falezei, cu obligatia protejarii si conservarii zonei verzi din vecinatate. Fosta cofetarie Trandafirul, transformata acum de actualii proprietari intr-o oaza de verdeata si de liniste, impecabil aranjata si intretinuta poate fi un exemplu si pentru alti concesionari ai domeniului public.
19. amenajarea "serioasa" a unor piste de biciclete si de roleri. Vopsirea unei dungi pe trotuar nu inseamna pista de biciclisti! Le recomand celor care folosesc pista de sus de pe faleza sa poarte casca si masca de protectie, altfel risca sa-si scoata ochii in crengi! Dar eu n-am vazut niciodata un biciclist sa foloseasca pista de biciclete de pe faleza superioara. Ce se intampla acum pe faleza inferioara cu grupuri de roleri, biciclete, caini, grupuri de oameni care se plimba, este anticamera viitoarelor tragedii generate de accidente! In zilele de weekend plimbarea pe faleza inferioara devine un risc asumat, deja nu mai incap toti iubitorii de natura si de miscare, asa ca extinderea falezei spre fostele unitati de marina si jonctiunea cu zona in care a fost amenajat cu mare fast parcul pentru tineret (de langa Real) este urgent necesara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu