joi, 14 octombrie 2010

Fauna falezei VI: ciocanitorile

Cicanitoarea sau Ghionoaia verde (Picus viridis)
Doua sunt speciile de ciocanitori intalnite pe faleza Dunarii la Galati, ambele specii sedentare frumos colorate. Cea mai frecventa aparitie este cea  a ciocanitorii verzi care are penele de pe corp de culoare verde deschis cu nuante de galben si cele de pe cap si ceafa rosii. Zona ochilor este colorata in negru, ca de altfel tot craniul visceral, ai zice ca pasarea a imbracat "masca lui Zorro". Pasarea cuibareste in scorburi pe care le amenajeaza singura si se hraneste cu larve din coaja copacilor uscati de pe faleza, pe care-i extrage dupa spargerea scoartei prin lovituri puternice de cioc in rafale scurte ca niste paraituri.
Cea de a doua specie de ciocanitori intalnita este ciocanitoarea pestrita mare, (Dendrocopos major), pasare cu penaj patat alb cu negru pe corp si cu doua zone distincte de pene rosii la ceafa si sub coada. Femelelor le lipseste pata rosie de sub coada. Conturul aripilor, cel al ochilor, varful cozii sunt de culoare neagra.
Desi toata lumea stie ca ciocanitorile se hranesc cu gandacei si viermisori, hrana principala a acestor pasari in lunele calde este constituita din furnici. Un studiu efectuat chiar in Romania pe mai multe specii de ciocanitori a aratat ca in dejectele acestor specii de pasari, carcasele de furnici sunt intr-o proportie de aproape 100%, iar pentru hranirea puilor ciocanitorile consuma cateva milioane de furnici pe sezon. Cand vine iarna ciocanitorile trec la cautarea si vanarea larvelor de insecte ascunse sub coaja copacilor pe care le consuma mentinand un echilibru biologic stabil al speciilor de insecte dintr-un teritoriu.
Ciocanitoare pestrita mare (Dendrocopos major)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu