marți, 14 septembrie 2010

Sanger, novac, amur, crap argintiu, fitofag, crap asiatic etc.

In urma cu mai multi ani intr-un ajun de Bunavestire, un prieten care a lucrat multi ani ca medic intr-un sat pe malul Dunarii, m-a rugat sa-l duc pana-n satul respectiv sa faca rostul de peste. Dupa cum prea bine stiti de Bunavestire, sarbatoare religioasa otodoxa, care cade in Postul Pastelui, este "dezlegare la peste", deci crestinii pot manca peste, asa ca acest aliment este foarte cautat in acele zile.
Cunostea mai multi pescari carora de-a lungul anilor le tratase toate bataturile facute de vasle in palme, toate junghiurile si opintelile date de curentul de aer rece de pe fluviu, toate mahmurelile dupa spirtul medicinal baut si binenteles le tratase nevestele si copiii. Si acum ajuns mare doctor specialist intr-un oras, pescarii il cauta de fiecare data cand au probleme de sanatate, ca asa au fost invatati, iar prietenul meu stie meserie, iar cand nu-i de el, stie unde sa-i trimita pe bolnavi.
Am ajuns in satul respectiv, dar cum pestele nu se prindea acolo, am plecat pe malul Dunarii, unde echipele de pescari aveau ridicata o maghernita, dint-o baraca veche adusa de apele Dunarii, carpita cu bucati de folie de plastic si cu carton asfaltat, unde tineau cateva lavite pe care sa se tranteasca intre doua toane si o masa lunga din scanduri negeluite cu picioarele ingropate in pamant, cu doua banci din lemn grosolane pe care sa stea si sa-si bea "zeama de peste", cu alte cuvinte o ciorba, sau sa-si suga rachiul daca aveau.
In cateva cosuri de nuiele afara statea captura unei zile intregi de munca: pesti mari, argintii, cu solzi mici si o capatana mare, plini de sange de parca i-ar fi chinuit cineva. Erau novac, numit si sanger dupa culoarea pe care o capata dupa ce se zbate in plasele pescarilor. Spun plase ca mincinos este pescarul care sustine ca a prins novac la undita. Pestele este planctonofag, adica manca plancton, pe care il filtreaza prin branhii si cu care se hraneste aproape exclusiv. Drept urmare nu pune gura pe rama, boabe de porumb, pufuleti, mamaliga sau alte nade specifice crapului, iar capturarea lui in carlig, atunci cand este reala, este probabil datorata agatarii din pura intamplare a pestelui, data fiind densitatea mare a acestui peste in prezent aproape in toate apele fie ele curgatoare sau balti.
Am stat langa cabana pescarilor timp de cateva toane, dar fiecare navod golit nu aducea decat novac. Din spusele pescarilor este in prezent pestele cel mai frecvent capturat in Dunare.
TOANA-TOANE: 
  1. loc bogat in peste dintr-o apa curgatoare unde se poate arunca un navod; 
  2. dispozitiv de pescuit intr-o toana, format de un navod intins intre doua barci, sau intr-o barca si o geamandura, cu care pescarii (ul) se deplaseaza in aval (in josul apei, spre varsarea ei), pentru a prinde pestii care se deplaseaza in amonte (in susul apei spre izvorul ei). Este metoda utilizata la pescuitul ciprinidelor (din familia crapului), a scrumbiei precum si a altor pesti.
Ne-am ales in cele din urma cu novac, daca altceva nu era in navoade si ne-am chinuit acasa cand l-am gatit, dar mai ales cand l-am mancat, ca era plin de oase si gras si nu grozav de gustos macar ca bagasem in el destule condimente si credeti-ma stiu sa gatesc orice fel de peste, de la somon la cega, sau de la plachioara din lin la hering olandez crud cu ceapa si castraveti murati, a la Amsterdam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu