vineri, 24 aprilie 2015

Bordurile noastre admirabile şi sublime, dar care lipsesc cu desăvârşire.

Intersectia de la "Pastilă" unde apele pluviale
de pe străzile Coşbuc şi Cernat se scurg şi inundă spaţiul verde.
se observă cum apa meteorică a distrus spaţiul verde şi mai mulţi copaci.
Până nu a fost sistematizată, faleza Dunării de la Galaţi avea mai multe văi prin care se scurgeau în mod natural, gravitaţional, apele de ploaie şi cele provenite din topirea zăpezilor. Aceste văi se numeau vaduri şi cele mai cunoscute au fost: Vadul Bacalbaşa, Vadul Sacalelor, Vadul Râpei, Vadul Bondrea, Vadul Ţiglinei.
Prin taluzarea falezei aceste văi naturale săpate de torenţi au dispărut, dar apele meteorice nu ţin cont de acest lucru şi sub influenţa legilor fizicii se scurg pe unde găsesc tot spre fluviu. 
Ai crede că sistemul de canalizare poate face faţă oricărei ploi mai serioase, dar în realitate mare parte din canalizările stradale sunt colmatate, iar reţeaua lor întreruptă, fisurată, fapt ce conduce la tasarile şi alunecările de teren cu care se luptă astăzi populaţia oraşului.
Canalizare nefuncţională la trecerea de pietoni de la faleză.
O fi din cauza celor care au lucrat la trecerea de pietoni?
Dacă adaugăm la asta şi faptul că cea mai mare parte a terenurilor din cartiere sunt acum betonate, sau asfaltate, putem să înţelegem de ce o ploaie de vară torenţială, sau apa provenită din zăpada căzută în timpul unui viscol serios, nu poate fi absorbită de pământ şi ajunge în canalizările stradale, care sunt vai de mama lor.
O plimbare pe faleza de sus a Dunării (Bulevardul Marii Uniri), la Pastilă, (nume intrat în toponimia locală, deşi generaţia mai tânără îl cunoaşte mai ales ca Parc Viva), arată şi pentru un profan că apele pluviale de pe strada Prelungirea George Coşbuc, Alexandru Cernat (fost Căzărmii) şi cele din parte de sus a falezei se adună şi se scurg tocmai în zona cea mai afectata a străzii.
Apa meteorică de pe cele 3 străzi principale se scurge în zona colorată în galben si se infiltrează in taluzul falezei.
În violet: str. Al. Cernat, în roşu str. Coşbuc

Dacă la asta mai adăugam şi faptul că asfaltările efectuate an de an, covor peste covor, au ridicat nivelul carasabilului peste nivelul bordurilor şi că intervenţia firmelor de dezăpezire, cu utilaje primitive şi neadaptate zăpezii, au distrus parţial mai multe borduri în zonă, putem înţelege de ce spaţiul verde dintre trotuar şi stradă este complet distrus şi din bordura de lalele plantată de SADP în urmă cu un an s-a ales praful.

Lucrările de ridicare a denivelărilor pentru încetinirea vitezei pe faleza superioară de la Pastilă au înlocuit şi câteva borduri, dar imediat după trecerea de pietoni barajul format din borduri nu mai există, iar canalizarea arată ca în îmaginea de mai sus.
Bordurile sunt mai joase ca partea carosabilă şi apa balteşte în spaţiul verde.

Zone in care bordurile au fost "curăţate" cu lama plugurilor de zăpadă.

Lipsa borburilor a dus la degradarea spaţiului verde.

Stradă prinipală din Galaţiul Nou
Oricum, am avut un primar care schimba bordurile de granit cu unele din beton, acum avem un primar care le vopseşte. Probabil abia în viitor vom avea un primar (responsabil) care să înlocuiască bordurile care trebuiesc facute praf. Până atunci asistam la degradarea falezei cu aprobare de la primărie.
P.S. Mă întreb de ce admnistraţia locală nu rezolvă cu forţe locale şi bani puţini problema degradării falezei, reparând ţevile de apă, canalizarea, bordurile, astupând gropile şi plantând arbori pentru a fixa taluzul. Probabil nu-i rentabil pentru unii. Păi ce să-ţi iasă dintr-o reparare a canalizărilor dacă o face Apa-Canal S.A., o reparaţie de borduri dacă o face S.C. Construcţii şi Reparaţii, sau o plantare efectuată de S.A.D.P., sau de Ecosal? (am enumerat aici doar societăţile Consiliului Local Galaţi ).
Mai bine 1-2 sau chiar mai multe studii de fezabilitate (că doar n-a fost primar de Galaţi să nu studieze fezabilitatea consolidarii falezei în mandatul său) şi dă Doamne să se taseze mai mult, să putem achiziţiona o lucrare serioasă, de milioane de euro, de preferat de la clienţii de partid şi de stat Vega &Tancrad, tot ăia care şi-au plimbat basculante pe bulevardul falezei până s-a dus la vale şi au ridicat mamuţii de blocuri pe buza falezei care acum stă să cadă.
Bordurile noi montate lânga trecerea de pietoni ţin până în dreptul teiului. Mai departe apa de ploaie intre in spaţiul verde şi de aici în taluzul falezei. Remarcaţi în mijlocul intersecţiei amenajarea de arta monumentală formată din 2 closete ecologice. Vă recomand să treceţi pe partea opusă dacă nu doriţi să leşinati de mirosuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu